Pretraga

Jednostavni načini da postanete matematički genije

A- A+

Matematika je među velikim brojem učenika omraženi predmet. Njena težina leži u činjenici da ju treba redovno vježbati i pratiti, a ako ne činite tako vrlo je lako izgubiti nit, koju je kasnije teško uhvatiti. Međutim, vrijednost ovog predmeta je neizmjerna. Budući da je matematika u osnovi tehnologijskih, inženjerskih kao i elektronskih djelatnosti, čiji se značaj stalno povećava, a s time u vezi rastu i prihodi koje zarađuju stručnjaci u ovim područjima. No, prema matematici djeca već od ranih razreda osnovne škole razviju odbojnost te ih je kasnije vrlo teško navesti na naum da to može biti i vrlo zanimljiva znanstvena grana. Stoga u tekstu donosimo neke od načina kako se kod djece može potaknuti ljubav prema matematici od ranog djetinjstva.

Origami vještina

Mnogima se na sam spomen matematike diže kosa na glavi. Gledano na globalnoj razini upravo iz ovog predmeta učenici najčešće uzimaju instrukcije. Razlozi tomu su što se nastavne jedinke nadovezuju jedna na drugu, pa kampanjci ne mogu držati korak s gradivom.

S druge strane važnost ovog predmeta naglo je narasla razvojem visoke tehnologije, elektrotehnike, a dakako i ekonomije i financija. Svim ovim granama u osnovi su matematički izračuni, a stručnjaci u spomenutim područjima sve su više traženi i plaćeni. Business Insider donosi nekolicinu načina kako dijete od malih nogu zainteresirati za matematiku, na način prihvatljiv za njihov uzrast.

Izdvojeni članak

Zemlja znanja: Svaki drugi srednjoškolac u Hrvatskoj koristi privatne instrukcije

Kupite im Lego kockice

Ove male kockice pomažu djetetu da kroz sitne dijelove spozna i pojmi velike kompleksne objekte.

Naučite ih origami

Ova japanska vještina izrade predmete od papira također može uvelike koristiti u razvijanju matematičkih sposobnosti. Osim što se kroz origami razvija osjećaj za geometriju, karakteristike taktičkog razmišljanja se također poboljšaju.

Pitajte djecu njihovo mišljenje o što širem krugu tema

Na ovaj način se također razvija sposobnost apstraktnog razmišljanja, a pitate li ih pitanja koja uključuju procjenu vremena i prostora te drugih veličina razvijat ćete kod njih mogućnost spoznaje matematičkih izračuna. Primjerice pitajte ih što misle kolika je udaljenost od kuće do dućana ili koliko je potrebno da se napuni vodom gradski bazen. Samo razmišljanje o ovim pitanjima, razvit će različite matematičke vještine kod njih.

Upišite ih u glazbenu školu

Zanimljivo, ali postoji prisna povezanost između apstraktne matematike i glazbe te su iste kvalitete potrebne za savladavanje i jednog i drugog. To su: usredotočenost, kreativnost, improvizacija i brzo razmišljanje.

Podučite djecu kako igrati šah

Ova igra ima vrlo jednostavna pravila pomicanja figura, ali je složeno stvoriti strategiju pobjede. Upravo iz tih razloga djeca će malo pomalo razvijati taktičko i analitičko razmišljanje te izračunavati jednadžbe pokretanja figura po ploči.

Pustite ih da sami prerežu pizzu

Nadzirući ih postavite im zadatak da prerežu pizzu na taj način da dobiju primjerice sedam jednakih dijelova. Na ovaj jednostavan način će razvijati osjećaj za obujam i preciznost.

Izdvojeni članak

Naj profesor: Toni Milun svima daje besplatne instrukcije, a među studentima je omiljen

Pokažite im crtić Donald Duck in Mathamagic Land (Paško Patak u Magično-matematičkoj zemlji)

Ovaj crtić je jedan od samo nekoliko matematičkih filmova koji može zadržati pozornost najmlađih uzrasta dok ih istovremeno vrlo efikasno podučava najjednostavnijim matematičkim oblicima.

Potaknite ih da se igraju na kuhinjskim pločicama

Ovo je također jedan od učinkovitih načina tajne matematičke poduke kroz igru. Igrajući se na kuhinjskim pločicama djeca počinju razmišljati o njihovoj složenosti u mozaike, identificiraju oblike te uviđanju postojanje pravilnih nizova.

Kupite im kalkulator

Ljubav prema brojevima i matematici, možete razviti kod njih i na taj način da ih podučite par neprimjerenih riječi koje je moguće izvesti redoslijedom brojeva na zaslonu. Na taj način će se oni ohrabriti te sami početi ispitivati mogućnosti ovog računskog pomagala.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap