Pretraga

Jednostavni načini za poboljšanje koncentracije

A- A+

Da biste bili uspješni u učenju, važno se dobro koncentrirati, što nije uvijek lako. Zvonjava mobitela, galama na ulici, kao i neke privatne preokupacije, samo su neki su od neprijatelja koncentracije. Vremena za pripremu ispita ili kontrolne zadaće najčešće manjka, tako da si je teško priuštiti dodatne gubitke zbog lutanja misli. Neka istraživanja su potvrdila, kako se pamćenje i koncentracija mogu poboljšati, stimulacijom mozga. Evo i pet načina kako to učiniti na svakodnevnoj bazi.

Koncentracija je jedan od najvažnijih faktora za uspješno učenje, a često ju je teško uspostaviti, zbog različitih preokupacija kojim smo opterećeni ili nas njima drugi opterećuju. Neka su istraživanja potvrdila da za poboljšanje koncentracije, upravo stimulacija mozga ima učinkovito djelovanje. Donosimo pet svakodnevnih stvari koje možete raditi, kako biste se bolje skoncentrirali za učenje.

Izdvojeni članak

Savjeti za maturante: Kako održati koncentraciju prilikom učenja

Čitanje knjiga

Iako i inače čitate knjige i skripte (ili biste barem trebali) za školu i fakultet, dobro je svakodnevno napraviti odmak od stručne literature, te pročitati neko lakše beletrističko štivo, ili klasik, ovisno o preferencijama. Uz knjige, svome repertoaru dodajte novine, portale, stripove.

Raznolik sadržaj, stimulira moždane aktivnosti, te utječe na poboljšanje koncentracije i pamćenja. Uz to obogaćuje i opću kulturu.

Rješavanje mozgalica i križaljki

Ispunjavanje križaljki, rješavanje mozgalica, zagonetki, rebusa i slično, pravi su načini za stimulaciju mozga, a dovoljan je jedan klik mišem da dođete do njih.

Izdvojeni članak

Kod učenja i najmanje stvari mogu poremetiti koncentraciju

Koristite se slabijom rukom

Ako vam je jača lijeva ruka, probajte neke uobičajene svakodnevne radnje izvršavati desnom rukom. Isprva bi to moglo izgledati smiješno, ali uz vježbu i naviku, ojačat ćete slabiji ekstremitet, ali i stimulirati drugu stranu mozga, kojom se inače ne služimo. Poznato je da svirači bubnjeva, imaju razvijene obje strane mozga, budući da istovremeno moraju činiti različite udarce, s obje ruke i jednom ili obje noge.

Igranje video igara

Doduše video igre su češće neprijatelj koncentraciji, osobito kada ih igrate bezbroj sati na dan. No, tetris, memorijske igre, šah i druge logičke igre, u umjerenim količinama, mogu itekako aktivirati moždane vijuge.

Učenje stranog jezika

Ovo je jedan od najboljih načina stimulacije mozga. Možete ga učiti samostalno, ili ići na tečaj. Ukoliko ne želite ili ne možete izdvojiti određeni iznos za upisivanje tečaja, mnoštvo je besplatnih u ponudi na mreži. Samo prelistavanje rječnika stranih riječi, može biti korisno za poboljšanje koncentracije i moždane stimulacije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap