Pretraga

Jesam li na 20. strani ili stranici lektire? Dosta ste se sramotili, evo kako se pravilno kaže

A- A+

Na stranicama Jezičnog savjetnika Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje pronašli smo objašnjenje o značenjskom razlikovanju riječi strana i stranica. Iako su ove riječi slične, one ne znače isto, te je pogrešno govoriti i pisati da, primjerice, imate za naučiti 200 “strana” za ispit.

pixabay.com

Strana nije isto što i stranica. Ako vas netko pita na kojoj ste strani, ne bi trebao misliti na knjigu, jer je svaka ploha papira ustvari stranica.

To je lijepo objašnjeno na stranici Jezični savjetnik.

– Riječi strana i stranica, iako su slična izraza, značenjski se razlikuju. Obje su riječi višeznačne, ali njihova značenja ne treba miješati. Imenica strana znači ‘jedna od površina koja omeđuje kakvo tijelo’ (gornja strana, prednja stranalijeva stranadesna strana), ‘dio zemaljskoga prostora u odnosu na Sunce’ (istočna strana, južna strana, sjenovita strana dvorišta), ‘rodbinska grana’ (rođak po očevoj strani) te ‘gledište, stajalište’ (biti na čijoj strani)’. Imenica stranica znači ‘jedna od dviju površina lista papira’ (stranica časopisa, stranica knjige), ‘vanjska ploha kakva predmeta’ (stranica kreveta) te ‘dužina koja spaja vrhove geometrijskoga lika’ (stranica trokuta). Najčešće se griješi tako da se u značenju koje se odnosi na površinu lista papira umjesto riječi stranica upotrebljava riječ strana. Nepravilno je, primjerice, Knjiga ima dvjesto strana., naslovna stranaoglasi na zadnjoj strani časopisa, a pravilno je Knjiga ima dvjesto stranica., naslovna stranicaoglasi na zadnjoj stranici novina, stoji u objašnjenju.