Pretraga

Jeste li čuli, vjerujte bez šale: U rujnu čak 33 razreda prvašića manje nego 2017.

A- A+

O lošoj demografskoj situaciji u Hrvatskoj govore i podaci o upisanim prvašićima u osnovne škole. Svake jeseni njihov je broj sve manji, a prema posljednjim podacima, nova školska godina brojat će čak 33 razreda prvašića manje no što ih je bilo u jesen 2017. godine. U najboljem slučaju, u školske će klupe u rujnu nešto više od 39 tisuća prvašića, što je 660 manje nego na početku školske godine 2017./2018.

Foto: Inga Đuđik/srednja.hr

Već i vrapci na grani pjevaju o lošoj demografskoj situaciji u Hrvatskoj, a ona se svake godine iznova potvrđuje i brojem upisanih prvašića u osnovne škole. Iznimka nije niti 2018. godina.

658 prvašića manje nego u rujnu 2017.

Izdvojeni članak

Novosti u školskoj prehrani od jeseni: Učenici će jesti raznovrsnije voće i povrće, a uvodi se i mlijeko bez laktoze

Naime, prema privremenim podacima Ministarstva obrazovanja, koji su prikupljeni iz ureda državne uprave u županijama te Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba, u prvi razred osnovne škole u novoj školskoj godini do kraja lipnja 2018. godine upisano je 38.487 učenika i učenica. Za njih 565 upisni postupak još je uvijek u tijeku te će se dio učenika upisati do početka školske godine 2018./2019., prenosi RTL.

Tako je procjena da će najesen u prvi razred krenuti 39.052 učenika, dok ih je prošle jeseni bilo 39.710. Dakle, u najboljem slučaju, ove će godine u školu krenuti 658 prvašića manje nego u rujnu 2017. Pod pretpostavkom da u jednom razredu sjedi 20 učenika, u godinu dana izgubili smo 33 razreda, i to samo prvašića.

Veći broj prvašića u dvije županije više nego lani: Cijela Dalmacija u minusu

S pozitivnije strane, ove je godine više županija koje imaju veći broj prvašića no prošle godine. 2017. četiri su županije bilježile porast broja prvašića, a ove godine isto se bilježi u šest županija.

Izdvojeni članak

Karta izvrsnosti: Provjerite iz kojih sve gradova dolaze učenici koji su briljirali na ovogodišnjoj maturi

Osječko-baranjska županija imat će 157 prvašića više nego lani, Brodsko-posavska 118 (što je povećanje od gotovo deset posto u odnosu na prethodnu godinu), Požeško-slavonska imat će deset prvašića više, a u plusu su još Sisačko-moslavačka (za osam đaka), Zagrebačka (za 43) i Primorsko-goranska (41 prvašić više). Sve ostale bilježe manji broj prvašića nego prošle godine.

Dalmacija niti u jednoj županiji neće biti u plusu po pitanju prvašića. Šibensko-kninska županija mogla bi upisati čak 11,47 posto prvašića manje nego prethodne školske godine (104 učenika manje), Dubrovačko – neretvanska županija 7,47 posto manje, Splitsko-dalmatinska 2,19 posto manje nego lani (100 prvašića manje), a Zadarska će imati četiri prvašića manje nego lani, piše RTL.

Jeste li čuli, vjerujte bez šale: U rujnu čak 33 razreda prvašića manje nego 2017.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap