Pretraga

Jeste li znali da se u Hrvatskoj istovremeno može biti i učenik i student? ‘Nitko me ne tretira drukčije’

Muzičku akademiju, osim studenata, mogu upisati i srednjoškolci. Kako je osnovnu i srednju glazbenu školu moguće završiti prije kraja redovitog srednjoškolskog programa, Muzička akademija razlikuje posebnu kategoriju mlađih kandidata koji Akademiju mogu upisati i bez završene srednje škole. Jedan od njih je i Ivan koji je istovremeno maturant zagrebačkog MIOC-a, ali i student Muzičke akademije u Zagrebu. Ivana smo pitali kako usklađuje srednjoškolske i fakultetske obaveze te ima li vremena za kakve druge aktivnosti.

Ivan Petrović-Poljak

Ivan Petrović-Poljak učenik je i student istovremeno | foto: privatna arhiva

Prema Pravilniku o postupku utvrđivanja rang lista Muzičke akademije u Zagrebu, studijske programe instrumenta i pjevanja mogu upisati i učenici koji nemaju završenu srednju školu koji se kategoriziraju kao mlađi kandidati. Uvjet je da su završili stručne predmete u srednjoj glazbenoj školi te da su polaznici neke druge srednje škole u trajanju od četiri godine. Tu drugu srednju školu mlađi kandidati moraju završiti u roku od dvije godine, a moraju i položiti ispite obveznog dijela državne mature u roku tri godine od dana upisa u prvu godinu studija.

‘Obaveze uglavnom uspijevam odraditi, no možda ne sve na vrijeme’

Dakako, za upis na te studijske programe mlađi kandidati moraju položiti prijemni ispit, kao i ostali kandidati. Ivan Petrović-Poljak jedan je od mlađih kandidata koji je upisao Muzičku akademiju, iako je još uvijek učenik zagrebačke XV. gimnazije. Kazao nam je kako je biti učenik i student do sada njegovo najnapornije razdoblje života.

– Znao sam već i prije da ću se vjerojatno naći u takvoj situaciji pa sam mentalno već bio spreman. Sada je školska i akademska godina skoro gotova. Mislim da sam se odlično snašao. Obaveze uglavnom uspijevam odraditi, možda ne sve na vrijeme, ali nigdje nisam u zaostatku, rekao je Ivan za srednja.hr

Profesori i ravnatelj u zagrebačkom MIOC-u, opisao nam je, maksimalno mu izlaze ususret i neopisivo im je zahvalan. Objasnio je kako bi bez njihove pomoći bio totalno izgubljen jer mu se u više dana poklapa nastava na fakultetu i u školi.

Izdvojeni članak
ivan šarić dječje selo

Kako izgleda život u dječjem domu? Pričali smo sa studentom kojeg su roditelji izbacili iz kuće zbog seksualnosti

‘Djed me naučio čitati note’

– Budući da ne mogu biti na dva mjesta odjednom, u slučajevima kada sam na Akademiji izostanci u školi su mi opravdani. Ključ mog organiziranog dana je da na sve što radim moram biti sto posto koncentriran kako bi taj zadatak bio što učinkovitiji. S takvim odnosom imam još vremena za druge zanimacije kao što je igranje košarke, gledanje serije i filmova, druženje s prijateljima te druge aktivnosti koje zanimaju nekog mojih godina, pojasnio nam je Ivan.

Ivan je nedavno pobijedio i na 61. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u kategoriji glasovir te tako postao državni prvak peti put za redom s maksimalnim brojem bodova. Upravo najveći dio dana Ivan posvećuje vježbanju klavira. U glazbenu je školu krenuo s osam godina, a za klavir se zainteresirao već sa sedam godina kada je u učionici u osnovnoj školi imao pianino.

– Bio sam često zadnji učenik koji je ostao u boravku pa sam se nekako htio zabaviti. Moj djed je bio prva osoba koja me naučila čitati note i neke osnove pa sam već mogao u osnovnoj glazbenoj školi krenuti s ozbiljnijim poslom, prisjetio se Ivan.

Izdvojeni članak
muzička akademija dekan igor lešnik

Muzička akademija opet u financijskim problemima, dekan: ‘Potrebno nam je 2.739 eura dnevno’

‘Nitko me ne tretira drugačije, jedino rjeđe viđam prijatelje iz razreda’

Upis na fakultet, napomenuo je, bio je regularan i bez poteškoća. Ispunio je uvjete tako što je završio srednju glazbenu školu i riješio takozvanu glazbenu maturu, a još je na ljeto odradio i položio prijemni ispit.

– Zapravo su svi moji članovi obitelji i prijatelji već prije znali da ću se ja naći u ovakvoj situaciji pa su se i oni mentalno pripremili za to, kao i ja. Hoću reći da je sve ostalo normalno i nitko me ne tretira drugačije zbog toga, jedino što prijatelje iz razreda rjeđe viđam jer sam manje u školi, spomenuo je Ivan.

Ivan će ovo ljeto polagati i ispite državne mature. Prijavio je samo obavezne predmete jer mu za Muzičku akademiju drugo ne treba, a rekao nam je i kako se već počeo pripremati. Uči sam kod kuće, a Ivan je zaključio da će u budućnosti još izaći na maturu iz Fizike, ako za to bude potrebe.

Copy link
Powered by Social Snap