Pretraga

Ježurka nije šutiran samo iz lektire: Nemoćnu životinju ispred škole cipelarili učenici

A- A+

Skupina učenika jučer je ispred Osnovne škole ‘Bol’ u Splitu nogama brutalno tukla ježa. Sve to vidjela je jedna prolaznica te životinju koja je bila u katastrofalnim stanju skupila i predala volonterima Splitskih šapa. Jež je primio veterinarsku pomoć te ide na daljnje liječenje.

Nasilnici su se ispred splitske Osnovne škole ‘Bol’ jučer okomili na ježa udarajući ga nogama. Životinju je spasila prolaznica, a veterinarska pomoć pružena joj je u Splitskim šapama, čiji su volonteri o slučaju izvijestili putem Facebooka.

‘Nije prvi slučaj kojem svjedočimo u kojem su zlostavljači životinja djeca’

Izdvojeni članak

Tragična vijest s FER-a: Uginuo je Mali Ivica

– Jučer je našoj volonterki dojavljeno da u blizini jedne škole u Splitu učenici 8. razreda šutaju nogama malenog ježa. Prolaznica je reagirala na očito zlostavljanje nemoćne životinje te je životinju skupila i predala našoj volonterki. Jež je odveden u veterinara gdje mu je pružena pomoć. Slučaj zlostavljanja ježa izazvao je veliki interes javnosti i medija, kao i gotovo svaki slučaj zlostavljanja životinja koji objavimo na našoj stranici, ali i oni kojima se bave druge udruge i volonteri. Međutim, ono što ovaj slučaj čini zanimljivijim je što su počinitelji i nasilnici, djeca. Nažalost, nama nije prvi slučaj kojem svjedočimo u kojem su zlostavljači životinja djeca, niti prvi koji se događa u blizini jedne odgojno-obrazovne ustanove, vele iz Splitskih šapa.

Ističu i kako u slučajevima zlostavljanja koji su prijavljeni nadležnim institucijama, institucije reagiraju loše, često ismijavajući prijavitelje.

Iz udruge apeliraju na škole oko edukacije djece

Iz udruge apeliraju i na školu i na roditelje koji bi djecu trebali učiti o ponašanju prema životinjama.

Izdvojeni članak

Zbog smrti Malog Ivice zakopana ‘ratna sjekira’ između FESB-ovaca i FER-ovaca

– Ovim putem moramo naglasiti da škola i druge institucije, pa i roditelji imaju cijeli niz mehanizama za educirati djecu o prihvatljivom ponašanju prema slabijima, prema životinjama; za osvijestiti ih kako postupati prema životinjama, zašto je napuštanje životinja neprihvatljivo, zašto je šutanje nogama malenog ježa neprihvatljivo, zašto je bacanje mačića s desetog kata zgrade nasilje, zašto je bacanje petardi na pse i mace nasilje i sl. Međutim, da bi odrasli djecu educirali o prihvatljivom ponašanju, o toleranciji i odgovornom postupanju prema životinjama onda i sami trebaju pokazati primjerom. Mi, koji imamo češće posla s odraslim zlostavljačima nego s djecom čini nam se da radimo Sizifov posao pa se mi danas ne pitamo: ‘čija su to djeca’ – nama je jasno čija su. Nas samo žalosti i ljuti što će škole, stručne službe, roditelji i ostale nadležne institucije propustiti adekvatno reagirati i odmahnuti rukom jer ‘samo je to neki jež’ – a sutra kada se nasilje s ježa prebaci na drugu djecu, pitati se kako?, pišu iz Splitskih šapa na svom Facebooku.

Ipak, ističu na kraju, nadu bude učenici koji su se usprotivili nasilnim osmašima. Ježurka iz ove tužne priče danas ponovno ide na infuziju, a sve informacije o njemu Splitske šape objavljivat će na svojoj Facebook stranici.

Ježurka nije šutiran samo iz lektire: Nemoćnu životinju ispred škole cipelarili učenici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap