Pretraga

Još jedan grad uvodi Građanski odgoj i obrazovanje u osnovne škole

A- A+

Grad Križevci pridružuje se nizu gradova koji uvode građanski odgoj u škole. Građanski će odgoj biti uveden kao izvannastavna aktivnost od petog do osmog razreda osnovne škole. Pri provđenju Građanskog odgoja i obrazovanja Križevcci će koristiti riječki model.

razred učenici učionica

Foto: Pixabay

Građanski odgoj i obrazovanje novost su u Križevcima. Zamjenik gradonačelnika Grada Križevci Danijel Šaško i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović potpisali su Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama. Ovaj Sporazum važan je korak u uvođenju ove izvannastavne aktivnosti u pete, šeste, sedme i osme razrede križevačkih osnovnih škola pri čemu će Grad Rijeka ustupiti potrebne nastavne materijale.

‘Jedan od najboljih riječkih izvoznih proizvoda’

Građanski odgoj i obrazovanje provodi se u Rijeci od školske godine 2016/2017., a Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je omogućio svojim učenicima građansko obrazovanje. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović istaknuo je kako mu je drago što sve više gradova preuzima riječki model.

– Građanski odgoj jedan je od najboljih riječkih izvoznih proizvoda što se tiče školstva, odgoja i obrazovanja, rekao je Filipović.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Zagrebački učenici dobili građanski odgoj, Gong upozorava: ‘Nužno ga je osigurati na razini Hrvatske’

Još nema nacionalnog programa Građanskog odgoja

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško zahvalio je Gradu Rijeci što uz ovaj program nesebično nudi i svoje znanje te dosadašnje iskustvo u provedbi ove izvannastavne aktivnosti.

– Križevci su puno manji grad od Rijeke, imamo četiri osnovne škole, ali zaključili smo da ćemo se, budemo li čekali neki nacionalni program građanskog odgoja, načekati, pa smo se odlučili za ovaj model, rekao je Šaško.

Izvannastavna aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje značajno pridonosi i uspješno promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvija ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti, poštivanju ljudskih prava i na razumijevanju života u građanskom društvu. Građnski odgoj uvela je i Varaždinska županija, te Primosko-goranska županija pod nazivom Škola i zajednica.

Copy link
Powered by Social Snap