Pretraga

Još jedan grad uvodi Građanski odgoj u škole: ‘Dužnost je odraslih pripremiti djecu za život u društvu’

A- A+

Grad Vrbovec uvodi Građanski odgoj i obrazovanje u svoje škole. Program i materijale za edukaciju bez naknade im je ustupio Grad Rijeka, čiji se poznati model Građanskog odgoja i obrazovanja primjenjuje u 12 gradova i županija kao izvannastavna aktivnost.

razred učenici učionica

Foto: Pixabay

U Vrbovcu je potpisan sporazum o suradnji na uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama Grada Vrbovca. Priručnike i materijale za izvođenje novog programa preuzeli su od Grada Rijeke koji ih besplatno ustupa zainteresiranim gradovima i školama.

Besplatan za sve zainteresirane

Riječki model Građanskog odgoja prepoznalo je 12 drugih gradova i županija te jedna škola koji su se Rijeci obratili sa zamolbom za preuzimanjem programa i pripadajućeg priručnika.

– Model uvođenja građanskog odgoja u osnovne škole i materijale potrebne za provedbu potpuno smo besplatno podijelili s drugima i mnogi su gradovi i županije preuzeli naš model. Nije nam stalo da budemo jedini, stalo nam je da se učenja o životu u građanski uređenom društvu šire i provode u svim školama u Hrvatskoj. Dužnost je odraslih pripremiti djecu za život u društvu u kojem će živjeti. Mi već trideset godina živimo građansko društvo bez da se nacionalni obrazovni sustav potrudio sustavno učiti djecu i mlade što je to građanski uređeno društvo, poručio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Izdvojeni članak

Od jeseni učenici osnovnih škola u ovom gradu imat će dodatan predmet – Građanski odgoj i obrazovanje

Građanski odgoj i obrazovanje na nacionalnoj razini

Riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja u središte stavlja važnost demokracije, ljudskih prava, tolerancije, zaštite okoliša i nenasilje. Za svoj program dobili su i nekoliko priznanja te ih je Europska komisija 2018. godine u analizi politika obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u zemljama članicama EU izdvojila kao primjer dobre prakse.

– Važno je postaviti pitanje kada će građanski odgoj i obrazovanje postati zaseban nastavni predmet na nacionalnoj razini, sustavno i promišljeno uveden kroz cijelu odgojno-obrazovnu paradigmu. Vjerujem da će i osnovnoškolci Vrbovca sa zadovoljstvom prihvatiti ovu izvannastavnu aktivnost te da zajedno činimo veliki korak, da odgojem i obrazovanjem za demokraciju i građanstvo svakim danom gradimo bolje, pravednije i solidarnije društvo, naglasio je Filipović.

Grad Rijeka nudi Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost od 2016. godine, a provedba programa se u potpunosti financira iz proračuna grada. Godišnje se za program izdvaja oko 400.ooo kuna.

Copy link
Powered by Social Snap