Pretraga

Još jedna europska zemlja otkazala maturu zbog korone

A- A+

Nakon što je matura otkazana u Britaniji, sada je i Nizozemska vlada objavila da zbog pandemije koronavirusa otkazuje državnu maturu.

Photo by Ben Mullins on Unsplash

Nizozemska je Vlada odlučila da se ove školske godine neće održati njihovi završni ispiti, to jest državna matura, prenosi index.hr. Na temelju ocjena koje učenici postignu tijekom školske godine, izdat će im se maturalne svjedodžbe.

Izdvojeni članak

Učenici traže izmjene na državnoj maturi: Peticija u manje od 24 sata skupila četiri tisuće potpisa

– U ovom kriznom trenutku želim svim učenicima omogućiti stjecanje diplome kako bi bez odlaganja mogli nastaviti visokoškolsko obrazovanje, priopćio je ministar obrazovanja Arie Slob, a prenosi spomenuti izvor.

Škole imaju vremena do početka lipnja učenicima podijeliti ostatak predviđenih testova kako bi skupili dovoljan broj ocjena, a ministar školama preporučuje da testove održe putem interneta.

U onim školama u kojima to nije moguće izvesti, ispiti će se održati u školskim ustanovama uz obavezno poštivanje naputka o međusobnoj udaljenosti na 1,5 metar.

Prošlog tjedna i Britanija je odlučila otkazati maturu te se u toj državi neće pisati GCSE za druge razrede srednje škole niti A-levels ispiti za učenike završnih razreda srednjih škola. Inače se ti ispiti održavaju u svibnju ili lipnju. Baš kao i državna matura u Hrvatskoj, polaganje A-levelsa osnova je za upis učenika na sveučilišta.

U Hrvatskoj učenici potpisuju peticiju za izmjene na državnoj maturi, a u trenutku pisanja ovog teksta peticija ima 11.450 potpisa.

______________________________________________________________________________________________

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala srednja.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap