Pretraga

Još jedna županija digla plaću pomoćnicima u nastavi: Dobivat će i božićnicu, regres i godišnji odmor

Pomoćnici u nastavi u Osječko-baranjskoj županiji zarađivat će 30, umjesto dosadašnjih 25 kuna po sati. Odluka je to koju donose nakon što su početkom ove godine povećali fond sati. O pomoćnicima u toj županiji brinu i na drugoj razini, pa im omogućuju božićnicu, regres i godišnji odmor.

nastava u učionici, razred

Ilustracija: Pexels

Pomoćnici u nastavi u Osječko-baranjskoj županiji dobit će povišicu. Umjesto dosadašnjih 25, zarađivat će 30 kuna po satu. Povećanje plaće stupa na snagu od 1. siječnja 2023. godine.

Izdvojeni članak
asistent, pomoćnik u nastavi s učenikom za radnim stolom

Nakon pritiska, župan povećao satnicu za pomoćnike u nastavi: Sada će zarađivati 30 kuna po satu

Povećali fond sati, sad i plaću

Početkom ove kalendarske godine Osječko-baranjska županija povećala je fond sati za svoja 162 pomoćnika u nastavi, i to za one koji rade s djecom viših razreda osnovne škole te sa srednjoškolcima. Županija  se uvijek odnosima prema asistentima i pomoćnicima kao svim drugim prosvjetarima pa su prema kolektivnom ugovoru dobivali sva prava kao što su božićnica, regres i pravo na godišnji odmor.

Ova su povećanja fonda sati, ali i plaće od iduće godine, dio projekta Učimo zajedno koji ova županija provodi od 2014. godine. Taj projekt obu obuhvaća sve škole koje za njim imaju potrebu, odnosno svu djecu koja imaju rješenja za pomoćnika u nastavi.

– Trenutno je to 168 učenika i 162 pomoćnika u nastavi u 46 osnovnih škola i 8 srednjih škola partnera, no primjetno je da iz godine u godinu raste broj onih kojima je potreban asistent. Naime, neka djeca imaju motoričke poteškoće te im pomoćnik pomaže u njihovu svladavanju, zatim u praćenju nastave pri čemu je izuzetno važna suradnja sa stručnim službama škole, ali i roditeljima kako bi se učenicima omogućilo da budu što prihvaćeniji u razrednoj skupini i da što lakše prevladaju poteškoće s kojima se susreću, kazala je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Pomoćnici u nastavi prosvjedovali na Markovom trgu: Ako se ne ispune zahtjevi, kažu, idu u štrajk

Pomoćnici prosvjeduju cijelu godinu

Ovo nije prva županija u kojoj je došlo do povećanja plaća za pomoćnike u nastavi. Jučer je Boris Miletić, župan Istarske županije najavio da će od 1. siječnja 2023. doći do povećanja satnica s 25 na 30 kuna za istarske asistente i pomoćnike.

Učinio je to nakon bunta istarskih pomoćnika u nastavi, no oni su i dalje nezadovoljni jer je njihov zahtjev bio plaća od 35 kuna po satu. Pomoćnici u nastavu, takoreći, cijelu ovu godinu podižu svijest o svom zanimanju, a koncem travnja održali su i veliki prosvjed na Markovom trgu gdje su najavili štrajk ako im se ne ispune zahtjevi.

Copy link
Powered by Social Snap