Pretraga

Još jedna županija u sve škole želi uvesti građanski odgoj, edukacije učitelja već kreću

A- A+

Planirano uvođenje predmeta Građanski odgoj u osnovne škole diljem Hrvatske polako se realizira. Već smo nekoliko članaka napisali o tome, a najnovija vijest dolazi iz Istarske županije, gdje je još 2017. godine pokrenut proces kojim se žele stvoriti uvjeti za uvođenje tog predmeta u sve osnovne škole, na primjeru Grada Rijeke gdje se taj predmet prvo pojavio. Sada iz kabineta župana otkrivaju kako će se krenuti s edukcijom učitelja po školama, s planom realizacije uvođenja GOO kao izvannastavne aktivnosti u listopadu 2022.

škola

Ilustracija: Pixabay

Osnovnim školama Istarske županije predmet Građanski odgoj nije stran. Predmet kojim bi se promicale različitosti i demokratske vrijednosti prvotno je ponuđen 2016. godine u školama grada Rijeke, kojima je osnivač sami Grad. Po uzoru na to iskustvo, godinu dana kasnije, pilot-projekt svijetlo dana ugledao je u još pet osnovnih škola: OŠ V. Nazora Krnica, OŠ Jure Filipovića Barban, OŠ Vladimira Gortana Žminj, OŠ Vladimira Nazora Potpićan i OŠ Vodnjan – SE Dignano.

Od tada do danas radi se na razvijanju sustava kojim bi implementacija novog izvannastavnog predmeta bila sustavno izvedena u svim osnovnim školama županije, saznajemo iz kabineta župana.

 – Nakon zaprimanja iskaza interesa škola za uvođenje GOO kao izvannastavne aktivnosti, krenut će se s edukacijom za 2 učiteljice/učitelja po školi, u ovoj školskoj godini, a kako bi se započelo s provedbom u listopadu 2022. godine, u svim osnovnim školama kojima je osnivač Istarska županija. Sredstva za edukacije i početak provedbe zajedno s potrebnim materijalima osigurana su u županijskom Proračunu za tekuću godinu, stoji u odgovoru kabineta župana na naš upit.

Izdvojeni članak
I. osnovna škola varaždin

Građanski odgoj ulazi u škole još jednog našeg grada, dobivaju i projekt zdrave prehrane

Predmet za srednje škole, koji se često spominje u kontekstu Građanskog odgoja, je Škola i zajednica, poznatiji pod kraticom ŠiZ. O popularnosti tog predmeta najbolje svjedoči činjenica da je njegovo uvođenje podržalo 84 posto zagrebačkih srednjih škola. Ipak, iz kabineta Istarskog župana Borisa Miletića odgovaraju kako za srednje škole nisu pokrenute određene aktivnosti, iako se smatra da bi i tamo bile dobro podržane od strane učenika i profesora. Primarni cilj ostaje postepeno uvođenje Građanskog odgoja u sve osnovne škole, zaključuju.

Dopuna teksta 7. travnja u 15:11 h

U prvoj verziji teksta potkrala se greška te je, umjesto za srednje, pisalo kako je Škola i zajednica predmet koji se spominje u kontekstu Građanskog odgoja za osnovne škole. Naknadno je ispravljena.