Pretraga

Jovanović poručio mladeži: Ne koristite hrvatsku Wikipediju, podaci su falsificirani

A- A+

Hrvatska se Vlada ovih dana ‘nateže’ s administratorima hrvatske inačice najpoznatije online enciklopedije na svijetu Wikipedije, na kojoj se revidiraju podaci o hrvatskoj povijesti, aktualnoj političkoj situaciji, ali i životopisi Vladinih ministara. Jovanović tvrdi da su podaci falsificirani, i dodaje kako su učenici i studenti time oštećeni, te ih ujedno poziva da ne koriste hrvatsku, već inačice Wikipedije na engleskom i ostalim svjetskim stranim jezicima.

Hrvatska Vlada i administratori hrvatske inačice Wikipedije već neko vrijeme vode svojevrsni mali rat zbog, kako Jovanović tvrdi, falsificiranih podataka koji se u njoj mogu naći. Na stranici se stalno revidiraju podaci o hrvatskoj povijesti (uključujući i razdoblje NDH koje je neprimjereno tumačeno), trenutnoj političkoj klimi, a i životopisi političara često se editiraju, piše Novi list.

Vlada zasad ne može učinkovito reagirati, budući da administratori stranice brišu upise od strane Vladinih web mastera kao dupli upis, zbog čega se trenutno na Wikipediji ne mogu naći objektivne činjenice. Zbog svega toga ministar obrazovanja Jovanović pozvao je hrvatske učenike i studente da ne koriste hrvatsku inačicu online enciklopedije, jer su podaci falsificirani.

Izdvojeni članak

Nevjerojatne činjenice zbog kojih ćete još više zavoljeti Wikipediju

‘Koristite pouzdanija vrela informacija jer je sadržaj u hrvatskoj inačici dvojben i falsificiran’

– Nemam se namjeru spuštati na razinu te brojčano i očito intelektualnim kapacitetima minornu skupine koja je uzurpirala pravo na uređivanje hrvatske inačice Wikipedije. Možemo samo sa žaljenjem konstatirati da je mogućnost otvorenosti i relevantnosti vrela informacija koju bi Wikipedija mogla i trebala pružati, u hrvatskoj verziji potpuno dezavuirana što zasigurno nije nikada, pa ni sada, cilj pokretača Wikipedije, a niti ogromnog broja ljudi koji diljem svijeta svoje vrijeme i znanje nesebično dijele tim medijem. Hrvatski učenici i studenti su time oštećeni pa ih, nažalost, moramo upozoriti da je veliki dio sadržaja u hrvatskoj inačici Wikipedije ne samo dvojben nego i evidentno falsificiran, te ih stoga pozivamo da koriste pouzdanija vrela informacija u što spadaju i inačice Wikipedije na engleskom i drugim svjetskim jezicima, izjavio je Jovanović.

Izdvojeni članak

Devet najkontroverznijih tema na Wikipediji

Vlada optužuje administratore da manipuliraju povijesnim podacima

Prema mišljenju Vlade, administratori Wikipedije koji imaju pravo unosa podataka unose netočne povijesne podatke, te manipuliraju istima. Neki od administratora javno su izrekli kako će i dalje jednako nastaviti tretirati komunističke i fašističke zločine, no ipak, neke povijesne činjenice na Wikipediji su iskrivljene. Ministri također ističu kako im se falsificiraju podaci iz životopisa i navode nevažni podaci.

Tako je na primjer u posljednje vrijeme Jovanovićem CV izmijenjen na način da se najviše informacija daje o tome koje su njegove odluke pale na Ustavnom sudu, te koje je odluke o hrvatskom jeziku ukinuo.

Copy link
Powered by Social Snap