Pretraga

Jovanović predstavio novi pravilnik o studentskoj prehrani: Meni skuplji za 33 posto, ali i bolja kvaliteta

A- A+

Jovanović je u petak predstavio novi pravilnik o studentskoj prehrani, koji će vrijediti za sve studente u Hrvatskoj. Meni će umjesto 4,4 kune koliko je koštao dosad, studente stajati 6,5 kuna.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u petak je u Rijeci predstavio novi pravilnik o studentskoj prehrani, u kojem se kao cijena studentskog menija navodi iznos od 6,5 kuna. To je za 2 kune i deset lipa skuplje od dosadašnje cijene menija, koji je koštao 4,4 kune.

Izdvojeni članak

Studentski meni od jeseni skuplji za 33 posto

Meni poskupio za dvije kune i deset lipa

Jovanović tvrdi kako će novi pravilnik osigurati ujednačenu studentsku prehranu po kvaliteti  i cijeni u cijeloj Hrvatskoj, te kazao kako se od 2002. godine, kada je donesen dosadašnji pravilnik, broj studenata povećao za 50 posto, a cijena obroka ostala je jednaka. Prema novom pravilniku, cijena menija povisuje se s 16,7 kuna na 22,6 kuna, pri čemu će studenti plaćati spomenutih 6,5 kuna, dok će se ostali iznos subvencionirati. Ministar tvrdi da će pravilnik osigurati zdraviju i kvalitetniju prehranu, te naglasio kako su u njegovu stvaranju značajnu ulogu odigrali i studenti.

Izdvojeni članak

Sve menze u Hrvatskoj imat će istu ponudu hrane po istoj cijeni

Kvaliteta prehrane bit će pod nadzorom

Kvalitetu prehrane nadzirat će lokalna povjerenstva, koja će provjeravati normative i kvalitetu prehrane po sveučilištima.

– Novi pravilnik morao se izraditi kako bi se sustav studentskog standarda učinio financijski održivim. Subvencija artikala u studentskim restoranima koji nisu nužni za kvalitetnu prehranu kao što su deserti i pića smanjuje se s dosadašnjih 74 na 50 posto, rekla je pomoćnica ministra Ružica Beljo Lučić.

Copy link
Powered by Social Snap