Pretraga

Jovanović protuzakonito razriješio ravnateljicu: Dušanka Novak se možda vraća na čelo ETŠ-a

A- A+

Ministar obrazovanja Željko Jovanović je u studenom 2012. godine donio odluku o razrješenju 14 ravnatelja srednjih škola, među kojima je bila i Dušanka Novak. Smijenjena je zbog upisa 10 učenika na smjerove komercijalista i ekonomista iako nisu prešli prag. Uz argument da je njeno razrješenje s mjesta ravnateljice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec protuzakonito, podnijela je tužbu Upravnom sudu koji je ovih dana potvrdio njene riječi.

Željko Jovanović, ministar znanosti, sporta i obrazovanja, 22. studenog 2012. godine donio je odluku o razrješenju 14 srednjoškolskih ravnatelja, a među njima našla se i Dušanka Novak iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Uz argument da je njeno razrješenje protuzakonito, bivša ravnateljica Novak prije godinu dana podnijela je tužbu Upravnom sudu, koji je nedavno potvrdio njene riječi te Jovanovićevu odluku proglasio protuzakonitom, piše emedjimurje.hr.

Izdvojeni članak

Jovanović potvrdio mandat makarskom ravnatelju za kojeg je inspekcija predložila smjenu

Povod razrješenja – upis 10 učenika bez dovoljnog broja bodova

Dušanka Novak istaknula je kako je povod za njenog razrješenja bio taj što je kao odgovorna osoba dozvolila upis osam učenika na smjer komercijalista te dvoje u zanimanje ekonomista iako nisu imali dovoljno bodova da prijeđu prag.

No, kako bivša ravnateljica ETŠ-a tvrdi, tih 10 učenika nije upisano na broj niti su se izdizali iznad ostalih učenika. – Ja sam se ogriješila u odluku o upisu koju je donio naš ministar, a u kojoj je bilo navedeno da svaki učenik u četverogodišnjem zanimanju mora imati određeni bodovni prag. Ja sam dozvolila da se upišu, a makar nisu imali zadovoljavajući bodovni prag, izjavila je Novak.

Izdvojeni članak

Jovanović odbio imenovati ravnatelja zbog mnoštva tipfelera u životopisu

Upravni sud potvrdio da je ministrova odluka protuzakonita

Iako je uz ravnateljicu stalo Nastavničko vijeće, Vijeće učenika i roditelja te Školski odbor, ministar Jovanović je ustrajao u svojoj odluci. Dušanka Novak doživjela je nezaboravan oproštaj kao i velike prosvjede u znak podrške. Na svu sreću, s 30 godina radnog iskustva nije završila na burzi rada nego je počela predavati u svojoj školi zbog nedostatka kadra, ali je vođena mišlju da je žrtva ministrove protuzakonite odluke, podnijela je tužbu Upravnom sudu.

Nakon više od godinu dana sudski proces je završio te je Upravni sud donio odluku kako je ministrova odluka o razrješenju doista bila protuzakonita.

Shodno takvoj odluci, novinari su Dušanku Novak upitali znači li to da se vraća na mjesto ravnateljice ETŠ-a, no rekla je da su svi daljnji potezi u rukama nadležnog ministarstva kao i Željka Jovanovića.

Jovanović protuzakonito razriješio ravnateljicu: Dušanka Novak se možda vraća na čelo ETŠ-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap