Pretraga

Jovanović smjenio ravnateljicu, učenici je žele natrag

A- A+


Izdvojeni članak

Čistka u školama: Zbog korupcije smjenjeno već devet ravnatelja

Prošli tjedan ministar obrazovanja Željko Jovanović objavio je imena devet ravnatelja koji su razriješeni svoje dužnosti jer su svjesno kršili propise prilikom upisa učenika u ovu školsku godinu. Među njima je i Dušanka Novak, danas već bivša ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu, koja je razriješena direktnom odlukom ministra.

Ravnateljica Dušanka Novak je upisala devet učenika mimo bodovnog praga, te zbog toga zaradila otkaz bez mogućnosti žalbe. Iako su navedeni učenici ispisani zbog nelegalnog upisa, oni su vraćeni u školu sredinom ovog mjeseca. Na njenu smjenu su reagirali učenici i njihovi roditelji, ali i zaposlenici. Smatraju odluku bez mogućnosti žalbe rigoroznom te planiraju prosvjednu povorku.

Ministarstvo jasno poručilo: Kršila je zakon

Dušanka Novak je ne samo povrijedila propis, već počinila bitnu povredu postojećeg sustava upisa koji se temelji na natječajnom postupku u kojemu se svi kandidati trebaju ravnopravno natjecati za slobodna upisna mjesta te na uspjehu u završnim razredima osnovne škole kao bitnom kriteriju razredbenog postupka . Zbog toga je predloženo razrješenje.

Frustrirani, izgubljeni i bespomoćni bez ravnateljice

Nakon što je vijest o smjeni ravnateljice Novak odjeknula hodnicima Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu, mnogi zaposlenici, ali i učenici bili su zgroženi ministrovom odlukom.

– Odluka ministra Jovanovića je jednostrana, razriješiti i dati otkaz ravnateljici bez mogućnosti žalbe. Živimo li mi to u nekom autokrativnom sustavu, a da to ni ne znamo, pitali su se zaposlenici ETŠ-a.
Djelatnici škole smatraju da je svim zaposlenicima i učenicima, a pogotovo ravnateljici nanesena velika nepravda. Zaposlenicima smeta što je odluka MZOS-a o ravnateljičinom razrješenju došla tek prije dva dana, stoga su stavljeni pred gotov čin.

Naveli su kako se osjećaju bespomoćno i nezaštićeno, a ravnateljici je umjesto priznanja što stvara školu, dodijeljen otkaz bez mogućnosti žalbe. Zbog toga joj ne preostaje druga mogućnost nego prijava na Zavod za zapošljavanje.

Izdvojeni članak

Dan učitelja ili dan žalosti: ogorčeni pripremaju prosvjed, a Jovanović u čestitarima

Upisala deset učenika ispod praga, jer je ostalo slobodnih mjesta

Dušanka Novak je upisala deset učenika ispod propisanog bodovnog praga za četverogodišnje programe, za zanimanje ekonomist i komercijalist. Radi se učenicima koji su navodno upisani na slobodna mjesta u razrednom odjeljenju, saznajemo iz računovodstva škole.

Ti isti učenici su morali biti ispisani iz škole 9. listopada, jer nisu imali dovoljno bodova, no ponovno su upisani u školu polovicom studenog. – Time se priznaje ispravnost prvotne prosudbe pri upisu djece, a za koji je odgovorna ravnateljica škole, ističu iz školskog odbora.
Zbog svega ovoga profesori ETŠ-a danas nisu održali prvi sat, a 3. prosinca u podne krenut će u prosvjednu povorku zajedno s mnogim učenicima i njihovim roditeljima, kako bi pokušali vratiti svoju ravnateljicu za koju samo imaju pozitivne riječi.

– Da ministarstvo osobu koja je 30 godina stručno, profesionalno i savjesno radila svoj posao te vodila uspješno ovaj kolektiv, doslovno baca na cestu, izrazio je svoje razočaranje član etičkog povjerenstva Davorin Zoko, za portal emedjimurje.hr.

Do bivše ravnateljice Dušanke Novak nismo uspjeli doći, a kako smo saznali, još jutros je zadnji put posjetila školu da obavi administrativne poslove.

Suze i grljenje na priredbi za ravnateljicu, učenici joj pjevali ‘Zlatne godine’

Svi učenici na strani su ravnateljice Dušanke, te su povodom njezinog odlaska organizirali priredbu na kojoj su pjevali, te joj pročitali svoje pismo u kojem izražavaju nezadovoljstvo s njenim razrješenjem.
Ravnateljica se nakon riječi predsjednika Vijeća učenika Ivana Marciuša rasplakala i poručila svojim učenicima da budu onakvi kakvima ih je učila i da se uvijek bore za demokraciju.

U nastavku pogledajte video koji je snimljen na priredbi u čast ravnateljici.

Jovanović smjenio ravnateljicu, učenici je žele natrag
Share via
Copy link
Powered by Social Snap