Pretraga

Jovanovićeva odluka o kriterijima upisa u srednje škole proglašena prouustavnom

A- A+

Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta mora donijeti novu odluku o kriterijima za upis u srednju školu za akademsku godinu 2014./2015. jer je Ustavni sud ocijenio kako su dosadašnji protuustavni.

srednja.hr

Ustavni sud naložio je ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću da za sljedeću školsku godinu donese novu odluku o kriterijima za upis u srednje škole.

Naime, odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole 2012. i 2013. godine nisu objavljene u Narodnim novinama već na internetskoj stranici MZOS-a. Tom prilikom nisu navedeni datumi stupanja na snagu spomenute odluke nego je to učinjeno u izmjeni odluke 2013. godine, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Kako je ministar Mrsić izigrao mene i cijelu generaciju mladih

Dostupnost izvanškolskh aktivnosti mora biti stvarna

Suci su neustavnom ocijenili i stavku dodatnog bodovanja glazbenih i sportskih aktivnosti zbog činjenice da iste nisu svima dostupne u jednakoj mjeri.
Takav kriterij se kosi s ustavnim jamstvom da je svakome pod jednakim uvijetima u skladu sa sposobnostima dostupno srednjoškolsko obrazovanje. Drugim riječima sporna odluka je dio učenika favorizirala zbog okolnosti i prilika u kojima su se našli, a ne zbog sposobnosti koje imaju.

– Dostupnost (izvan)školskih aktivnosti mora biti i stvarna (nediskriminatorna), a ne samo formalna, upozorili su ustavni suci.

Valja napomenuti da je iz sličnih razloga prije određenog vremena protuustavnim ocijenjeno i davanje prednosti prilikom upisa djeci branitelja, jer favoriziranje je Ustavom dopušteno samo i isključivo na osnovi osobnih sposobnosti.

Izdvojeni članak

Ministar Jovanović ukida dodatke iz kolekitvnog ugovora za 90 tisuća nastavnika

MZOS o Odluci Ustavnog suda

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta se također oglasilo nakon objave odluke Suda, a mi ga prenosimo u cjelosti:

Referirajući se na Odluku Ustavnog suda RH, od 15. travnja 2014. godine, napominjemo kako osporavane odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, u smislu članka 125. stavka 2. Ustava, nisu „drugi propis“ pa iz tog razloga Ustavni sud nije propitivao njihovu ustavnost i zakonitost. Odluka Ustavnog suda RH predstavlja isključivo uputu ovom Ministarstvu
vezano za „budućnost“, kako sud sam navodi u svojoj Odluci.

Riječ je,
dakle, o preporukama koje Sud naziva „načelnim stajalištima“, a koje
se odnose na propisivanje kriterija u narednoj školskoj godini te nalaže
da Odluka bude objavljena u „Narodnim novinama“.
Ističemo kako su sve odluke o elementima i kriterijima za izbor
kandidata za upis u I. razred srednje škole u posljednjih 20 godina bile
donesene na istovjetan način, odnosno bez objave u Narodnim novinama, a
u skladu s odredbama zakona koji su regulirali područje srednjeg
obrazovanja.

Jednako tako, iste su uvijek bile objavljene krajem mjeseca
travnja za upis u narednu školsku godinu.
Sukladno važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj
školi, Odluka se mora donijeti svake godine, a Ministarstvo se, upravo
nastojeći Odluku sadržajno uskladiti s ustavnopravnim zahtjevima, u
postupku njezine izrade, konzultiralo s ustavnopravnim stručnjacima i
Uredom pravobraniteljice za djecu.

U tom će kontekstu i Odluka Ustavnog suda RH pridonijeti kvaliteti odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. pa se ovim putem zahvaljujemo Ustavnom sudu na preporukama za njezino poboljšanje. Tendencija je Ministarstva kroz novi zakon stvoriti zakonske pretpostavke za donošenje dokumenta trajnijeg karaktera, kako bi elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole vrijedili više od jedne godine.

Sa sadržajem Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. javnost će biti upoznata do kraja travnja.

Jovanovićeva odluka o kriterijima upisa u srednje škole proglašena prouustavnom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap