Pretraga

Jučer je održana najtužnija promocija: 50 studenata Medicinskog primilo diplome koje su u Hrvatskoj bezvrijedne

A- A+

U akademskoj godini 2013./14. na Medicinskom fakultet u Osijeku odobren je i pokrenut i diplomski studij medicinsko-laboratorijske dijagnostike (MLD), po čijem završetku diplomirani stječu naziv magistra struke. No, iako je Ministarstvo obrazovanja izdalo dopusnicu za pokretanje tog studija, Ministarstvo zdravlja magisterij iz te struke ne priznaje. Tako je diploma koju je jučer u ruke primilo 50 magistara medicinsko – laboratorijske dijagnostike u Hrvatskoj potpuno bezvrijedna.

foto: pixabay

Kako piše Jutarnji list, u četvrtak je na Medicinskom fakultetu u Osijeku održana svečana promocija magistara medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

Izdvojeni članak

Tržište ih traži, a država tjera u inozemstvo: Stotine magistara zdravstvene struke ne može raditi zbog apsurda u Zakonu

No, oni u Hrvatskoj s tom razinom obrazovanja posao neće moći pronaći. Iako je Ministarstvo obrazovanja izdalo dopusnicu za pokretanje diplomskog studija MLD-a, Ministarstvo zdravlja magisterij iz te struke ne priznaje.

– Završili smo studij koji ne vrijedi, a diplomu možemo samo staviti na policu i gledati kako skuplja prašinu. Nismo, zapravo, završili ništa. Zbunjeni smo, a više nas ni ne zanima tko je kriv. Trebala bih danas biti ponosna i radosna, a nisam ni jedno ni drugo jer sav naš krvav znoj ne vrijedi, kazala je za Jutarnji list Matea Rebrina, novopečena magistrica MLD-a.

Njena struka nije izrijekom navedena u Zakonu o djelatnostima u zdravstvu, a zbog svojih kompetencija kojima mogu zaokružiti čitav tehnološki proces u laboratoriju, liječnici bi magistre MLD-a voljeli vidjeti u svojim timovima. Valja napomenuti i kako diplomski studij medicinsko-laboratorijske dijagnostike postoji u Europskoj uniji i struka je regulirana Direktivom EU, koju je prihvatila i Hrvatska ulaskom u Uniju.

Izdvojeni članak

Magistri medicinsko-labratorijske dijagnostike u EU postoje godinama, a u naš Zakon ulaze tek sada

Ipak, Zakon u kojemu bi trebala biti navedena obrazovna razina magistra MLD, kod nas još uvijek ne postoji. Donesen je prije šest godina, kada ove razine obrazovanja još nije bilo, a unatoč priznatom studiju i činjenici da je Ministarstvo obrazovanja sufinanciralo školarine za današnje magistre medicinsko-laboratorijske dijagnostike, još uvijek nije izmijenjen. Uz to što im je država platila školarinu za studij,  jučerašnji promovirani platili su čak 500 kuna troškova za izradu diplome koja će im sada prikupljati prašinu.

Čelnik Medicinskog fakulteta Osijek, sudeći prema njegovoj izjavi zbog svih ovih problema, čini se, nije pretjerano zabrinut.

– Mladi ljudi traže znanje, dobili su ga i ono je budućnost. Mlada struka uvijek nailazi i na nekakve probleme, treba malo strpljivosti, a koliko, to ne mogu reći. Mi smo svoj dio odradili, dobili su danas svoj status i legitimitet za to što rade (!?). Jako nam je važno da svi dobiju posao. Gdje će se zaposliti? I mi na fakultetu zapošljavamo, i u različitim drugim granama se zapošljavaju, i vani. Znanje je moć, poručio je dekan Jure Mirat, prenosi Jutarnji list.

Jučer je održana najtužnija promocija: 50 studenata Medicinskog primilo diplome koje su u Hrvatskoj bezvrijedne
Share via
Copy link
Powered by Social Snap