Pretraga

Kabinet za mlade studentice i predsjednice Grabar-Kitarović ’emigrirao u Irsku’

A- A+

Preko noći je nestao Kabinet za mlade, pri Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je na temelju artikuliranja problema mladih u predizbornoj kampanji osvojila simpatije brojnih glasača. Sa stranice predsjednica.hr je Kabinet uklonjen preko noći, ali odluka na kojoj se to temelji je donesena još u rujnu ove godine kada je umjesto Kabineta dodan Vojni ured. Bilo je potrebno tri mjeseca da se stranice ažuriraju i da javnost sazna kako Kabineta više nema, a niti o njihovom dosadašnjem radu se ne zna ništa. Rezultat je to naše predstavke Povjerenici za informiranje na temelju koje je Ured predsjednice morao jasno na svojim stranicama objaviti kontakt podatke voditelja unutarnjih ustrojstvenih jedinica te godišnji plan tih unutarnjih ustrojstvenih jedinica.

Screenshot Kolinda Grabar-Kitarović

Izdvojeni članak

Predsjednica Grabar-Kitarović u roku 15 dana mora objaviti odgovore na naša pitanja o mladima

Predsjednica nema ni Povjerenika za mlade, premda je ta funkcija na Pantovčaku postojala od ožujka do listopada prošle godine, a obnašao ju je Tomislav Madžar koji je samostalno zatražio razrješenje. Međutim, nije dugo izbivao s Pantovčaka jer je 26. siječnja 2016. postao Povjerenik za zdravstvo i sport, ali novi Povjerenik za mlade nije imenovan.

Ne zna se tko su bili članovi Kabineta za mlade

– Kabinet za mlade obavlja poslove izrade stručnih materijala i priprema iz područja politike mladih koja se odnosi na podizanje razine obrazovne strukture mladih, podizanja razine uključenosti mladih u društvene procese; obavlja poslove izrade stručnih materijala i priprema koji se odnose na zaštitu zdravlja mladih, promociju sportskih aktivnosti i zdravog života te prevenciju ovisnosti; obavlja poslove usklađivanja s politikama mladih Europske unije poglavito u odnosu podizanje razine zapošljavanja i životnog standarda mladih; razmatra zakone i druge propise te obavlja poslove pismene i usmene korespondencije s tijelima državne vlasti u pitanjima iz svoje nadležnosti, piše u članku 17. Odluke o Uredu predsjednice iz siječnja 2015. godine

Pored navedenih poslova Kabinet za mlade obavljao je poslove organizacije i pripreme programa aktivnosti Predsjednika Republike u navedenim područjima te i druge poslove po nalogu predstojnika Ureda i nadležnog savjetnika. Tko je bio u sastavu Kabineta za mlade, nije poznato. Upitno je u ovom trenutku je li Kabinet uopće funkcionirao, osim u odluci objavljenoj u Narodnim novinama.

Izdvojeni članak

Predsjednica Hrvatske ne zna naziv ministarstva nadležnog za obrazovanje

Na Pantovčaku osim Kabineta za mlade, nema više ni Povjerenika za mlade

Još sredinom ožujka tražili smo od Ureda predsjednice da nam odgovore na niz pitanja vezana uz politike mladih, ali do kvalitetnog odgovora nismo nikada došli. To su redom bila sljedeća pitanja:

1. Tko je povjerenik/savjetnik za mlade u Uredu predsjednice?

2. Koje ste predstavnike mladih primili od početka mandata i kakvu konkretnu suradnju ste dogovorili?

3. Koje ste konkretne korake pokrenuli za zaustavljanje odlaska mladih iz Hrvatske?

4. Koji je vaš plan za idućih godinu dana za mlade i zaustavljanje njihovog odlaska?

5. U predizbornoj kampanji najavili ste osnivanje posebnog savjeta za mlade – U kojoj fazi je taj projekt?

Nezadovoljni nepotpunim odgovorima na pitanja, poslali smo predstavku Povjerenici za informiranje koja je 24. listopada obavijestila Ured kako moraju na svojim stranicama objaviti kontakte podatke voditelja unutarnjih ustrojstvenih jedinica te godišnji plan tih jedinica. Ured predsjednice je naširoko tumačio za portal fairpress.eu kako nisu dužni odgovoriti na naša pitanja, nego samo objaviti podatke koje nedostaju na svojim stranicama. Iako je to tumačenje točno, mi bi odgovore na naša pitanja dobili da su se objavili traženi podaci, a to su informacije o Povjereniku za mlade te godišnji plan aktivnosti. Međutim, na Pantovčaku već više od godine dana nema Povjerenika za mlade, a od rujna niti nema Kabineta za mlade pa niti ne može postojati godišnji plan aktivnosti.

Na naša posljednja dva pitanja iz Ureda su rastumačili da se odgovor može dobiti upisom riječi ‘Mladi’ u tražilicu. Po tom upisu, zaključilo bi se da je predsjednica imala 37 aktivnosti u vezi mladih, od kojih je posljednja bila u svibnju ove godine. Zanimljivo, u toj posljednjoj aktivnosti, vezanoj uz probleme s cjelovitom kurikularnom reformom, krivo se navodi ime ministarstva kojem se obraća pa je tako izbačena znanost iz naziva. (op. a posljednji paragraf na linku).

Nevezano uz navedeno, podnijeli smo Povjernici za informiranje žalbu zbog šutnje uprave Ureda Predsjednice Republike Hrvatske jer odgovore na tražena pitanja nismo dobili mi, nego drugi medij.

Prema dostupnim podacima sa službenih stranica, još se ne može saznati tko su voditelji postojećih kabineta, kada već Kabineta za mlade nema, zbog čega je Povjerenica za informiranje najavila novo upozorenje Uredu predsjednice, objavio je tportal.hr, oko čega mi još nismo dobili potvrdu.

Izdvojeni članak

Kolindin savjetnik za mlade obranio doktorat – Halid pjevao, a Kolinda ispitivala

Predsjednica se brine o odlasku mladih iz zemlje, ali Kabineta više nema

– Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada, rekla je predsjednica na svojoj inauguraciji pri čemu je više puta adresirala mlade koji su joj bili jedan od temelja kampanje.

Danas, gotovo dvije godine od stupanja na dužnost, na Pantovčaku više nema Povjerenika za mlade, a i Kabinet za mlade je odlukom Predsjednice nestao. Ured na Pantovčaku nema izvršne ovlasti, ali to ne mijenja činjenicu da nisu ispunjena predizborna obećanja o kreiranju Savjeta za mlade kao i informacije da više nema Povjerenika za mlade. Zašto je to tako, još je nepoznanica, dok je sasvim sigurno da trend odlaska mladih iz zemlje nije prestao, pa je možda tako i Kabinet za mlade emigrirao u Irsku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap