Pretraga

Kad je vrijeme da prijavite nekoga tko vas zlostavlja preko interneta?

A- A+


Izdvojeni članak

Dvije trećine mladih priznalo da su doživjeli nasilje u vezama

Hrabri telefon nedavno je obilježio 15 godina postojanja, u kojih je odgovorio na više od 120 tisuća poziva. Ovaj jedini savjetodavni besplatni telefon u Hrvatskoj zovu uglavnom djeca, ali ponekad i roditelji. Zovu djeca od 12 do 15 godina, a pozivi vezani uz nasilje na internetu iz dana u dan se povećavaju. Cyberbullying je opasniji od klasičnog zlostavljanja jer se odvija stalno, čak i kad osoba dođe doma i zaključa se – nije sigurna.

Jedini besplatni savjetodavni telefon u Hrvatskoj, Hrabri telefon mjesečno zazvoni oko tisuću puta. Djeca zovu puno više zbog emocionalnog nego zbog fizičkog zlostavljanja, a za svoje probleme savjet traže tinejdžeri od 12 do 15 godina, iako zna biti i mlađih i starijih. Čak svaki drugi poziv koji djeca upute Hrabrom telefonu je zbog sustavnog zanemarivanja ili pak zlostavljanja.

Izdvojeni članak

Cyberbullying – oružje novih generacija

Naguravanje, fizički napadi, verbalne uvrede…

Često puta djeca nazovu zbog problema koji naizgled nije strašan, ali može biti izazov raznih nevolja u budućnosti. Tako neki znaju nazvati kad imaju negativne ocjene i ne znaju kako za njih reći roditeljima dok drugi zovu jer se osjećaju usamljeno.

Ponekad su pozivi puno ozbiljniji pa djeca zovu jer im se događa neprestano nasilje na školskim hodnicima, poput fizičkih napada, nagurivanja ili pak verbalnih uvreda od strane drugih vršnjaka.

Osim djece, broj Hrabrog telefona ponekad biraju i roditelji. Oni traže savjete vezane uz odgoj ili pak načine kako da poboljšaju komunikaciju sa svojim djetetom ili pak kako razgovarati s djetetom tijekom razvoda.

Stavi tvoju sliku na Facebook i napiše ‘Ti si kurva’

Osim nasilja koje je vidljivo i opipljivo u stvarnosti, sve ozbiljniji problem postaje nasilje preko modernih tehnologija i to preko interneta i mobitela. Broj poziva vezan uz cyberbullying svakodnevno raste, a čim se u medijima progovori o tom tipu nasilja u Hrabrom telefonu zaprime više poziva.

– Nakon izlazaka u javnost, mnoga djeca shvate što im se događa i ohrabre nam se javiti, kaže nam Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona.

Dodaje kako se za svako kontinuirano nasilje preko mobitela ili društvenih mreža obaviještava policija.

Primjeri cyberbullyinga zbog kojih djeca zovu su brojni.
– Zamislite netko uzme vašu fotografiju i stavi vaše lice na tijelo golog modela. Ispod te fotomontaže napiše za vas ‘Ti si kurva’ i onda cijeli razred to ‘lajka’, ispričala nam je Hrtko.
Ovakve zlostavljajuće situacije često puta su i vrlo česte i nastavljaju se, pa se obaviještava policija kako bi se naišao počinitelj cyberbullyinga.

Kad je vrijeme da prijavite nekoga tko vas zlostavlja preko interneta?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap