Pretraga

Kad švercanje tramvajem postane umjetnost

A- A+

www.poslovni-savjetnik.com

Koliko vam se puta dogodilo da vas uhvati kontrola u tramvaju, a vi puni inspiracije smišljali razne isprike zašto baš u tom trenutku nemate kartu ili pokaz? Postoje i oni malo snalažljiviji, koji nisu dozvolili takav razvoj situacije pa su na razne načine varali kontrolore i u tome dosta dug bili uspješni.

Domišljatosti u švercanju nema kraja

Od kad postoje tramvaji postoje i ososbe koje se švercaju u istima. No nakon poskupljenja pokaza i karata taj se broj vrtoglavo povećao pa je ZET podebljao kontrolu. Ipak su se oni najsnalažljiviji mogli, duži vremenski period, na razne načine švercati, dok nekima to upali i danas. Svako malo se pročuje za novu tehniku varanja i vidimo kako su putnici dosta domišljatiji od kontrolora.

Ljepilo ili prozini lak za nokte preko karte

Jedan od najefikasnijih načina varanja je bio mazanje tramvajske karte papirnim ljepilom ili prozirnim lakom za nokte. Kada poništite kartu i izađete iz tramvaja dovoljno je bilo kartu obrisati vlažnom maramicom ili gumicom za brisanje. Na taj ste način mogli bez ikakvih problema kartu kupovati jednom u dva tjedna, dok se nije nakupio deblji sloj.

Kontrolori su s vremenom saznali za taj način švercanja, ali onim neopreznima i danas promiču takve prijevare.

Primanje poruka s vlastitog broja

Još jedna način koji su smislili domišljati šverceri bila je slanje poruke samom sebi. Samo ste trebali u imenik spremiti svoj broj u obliku broja s kojeg vam ZET pošalje poruku i sami ste sebi mogli slati karte. Na taj biste se način vozili po 12 puta nižoj cijeni.

I ovoj metodi se stalo u kraj jer su ZET-ovci počeli paziti na određene brojke koje iz dana u dan mijenjaju.

Pokaz od druge osobe

Jeste ikada probali pokazati tuđu pokaz? Vjerovali ili ne i to je par puta znalo proći neopaženo. Trebali ste posuditi pokaz osobe donekle slične sebi i bezbrižno se voziti, jer mnogi kontrolori čim pokažete plavu iskaznicu i ne gledaju u sliku.

Sve se promijenilo nakon poskupljenja i povećanja broja kontrolora, jer su sad postali strožiji i oprezniji, ali to ne spriječava putnike u konstantnom švercanju i smišljanju novih načina.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap