Pretraga

Kada vas roditelji kazne za neposluh i još uživaju u tome

A- A+

Roditelji se služe različitim pedagoškim mjerama kako bi svoju djecu izveli na pravi put. Često ih u tim njihovim postupcima ne možemo shvatiti, pa smo na ratnoj nozi s njima. No, katkada roditelji nemaju objašnjenja za postupke, kojima nastoje kazniti svoju nestašnu djecu, pa ih obraduje splet okolnosti koji im se poklopi, odnosno ode u prilog. U tekstu donosimo neke od takvih situacija, u kojima roditelji pobijede u prepirci ili im niz vaših pogrešnih postupaka sam po sebi donese zadovoljstvo.

Svoje roditelje gledamo kao uzore i skloni smo im vjerovati da svi njihovi potezi su namijenjeni našem dobru. No, primjerice ulazak u pubertet prirodno dovede do želje tinejdžera za samostalnošću, pa onda krenu sukobi koji su teški i za jednu i drugu stranu. U takvim okolnostima i roditelji i djeca nastoje sa što manjim otporom doći do željenog cilja. Donosimo u tekstu neke situacije u kojima roditelji izvojevaju pobjedu i uživaju uz to.

Izdvojeni članak

Rečenice koje su svi čuli od svojih roditelja

Tulum bez prisustva odraslih

Tek ste krenuli u srednju školu te se lagano pripremate za prve izlaske, no roditeljima se to vaše osamostaljivanje nimalo ne sviđa. U subotu ste pozvani na kućni tulum, na kojem će biti mnoštvo vaših vršnjaka iz razreda, a planira se ostati do kasno u noć. Shvatili ste da neće biti nimalo lako roditelje odobrovoljiti da vas puste, pa ih u utorak pomalo pripremate na to, a u srijedu se ipak odvažite pitati za dopuštenje. I nailazite na zid. Premlad/a si za to, tamo neće biti nikoga da vas nadzire, idi, ali vrati se do 11 neka su od mogućih objašnjenja.

Vi burno prosvjedujete i najčešće se izvlačite na činjenicu da će tamo između ostalih biti i nekoliko učenika odličnih ocjena i uzornog vladanja. Nakon svega rezultat je neriješen i čekaju se nova ročišta. Taman kad ste pomislili da bi se roditelji mogli i predomisliti, dobivate zadatak da operete posuđe, izglačate rublje ili pokosite travnjak, no vi to ipak ne uradite pod raznim izlikama. Na dan odluke roditelji uz svoje prethodne argumente, navode i ovaj novi uz rečenicu sumnjivog sadržaja ‘mislili smo te pustiti na tulum, ali sam/a si sebi uradio medvjeđu uslugu. Vi od srama ne nastavljate raspravu, a oni dobivaju ono što su htjeli i uživaju u tome.

Gledanje televizije/računala do kasno u noć

Mada ste sto puta shvatili da ako legnete u pola tri u noći, nećete moći funkcionirati u prvoj smjeni na nastavi, a i ostatak dana ćete provesti u sanjarenju, opet ste pokušali zeznuti prirodu. Jednostavno gubite glavu pred provjerom novosti na Facebooku, gledanjem po n-ti put reprize humoristične serije, ili igranju video igara. Roditelji dakako imaju malo više iskustva, pa su vas već nekoliko puta upozorili da tako ne možete obavljati svoje dnevne obveze, međutim niste ih poslušali. Večer je uobičajena, bliži se ponoć, otac ili majka vam ulazi u sobu te vas upozorava da krenete na počinak.

Uslijed svojih neodgodivih virtualnih aktivnosti, ni ne saslušate ih nego nastavite po svome. Sljedeća scena je, jutro, sedam i 15, roditelji su spremni za posao, a i vi biste trebali biti za školu, međutim budilica nije poslužila svrsi. Roditelji puni elana i zadovoljstva ulaze u vašu sobu, puštaju vam glasnu glazbu ili iritantnim upozoravajućim tonom vas pozivaju da smjesta ustanete. Unatoč strogom stavu, vjerujte da uživaju u tome.

Izdvojeni članak

Ovo roditelji nikada ne smiju reći svojoj djeci

Izgubili su povjerenje u vas

Dobili ste nekoliko negativnih ocjena u školi, uz to ste ih još nekoliko izbjegli, ali zato što ste markirali. Kao odlučili ste se popraviti, pa ćete na neko vrijeme sve te stvari zataškati od roditelja. Međutim, niste se uspjeli motivirati za rješavanje problema koji se nagomilavaju, nastava se već dobrano zahuktala, pa majka ili otac odluči potražiti informacije o vašem stanju kod razrednika.

I tako sva ponosna, budući da nikakve probleme niste prijavili, majka odlazi u školu. No, tamo doživljava hladan tuš. Razrednik nabraja sve vaše jedinice, uz to napominje da imate sniženo vladanje zbog izostanaka, da ste uz to nemirni na satu, te da nazadujete u svakom pogledu. Majka cijela posramljena izlazi iz škole i dolazi kući. Malo njoj radosti preostaje nakon ovako neugodnih iznenađenja koja ste joj priuštili, no ukidanje džeparca na dva tjedna, zabrana izlasaka na mjesec dana ili tomu slično, svakako je tračak satisfakcije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap