Pretraga

Kakav ministar, takvi i glasnogovornici: MZOS mjesecima ne odgovara na upite novinara

A- A+

U novinarskom poslu jedna od ključnih zadaća javnosti je pravovremeno dostaviti informacije. Nerijetko je iste potrebno zatražiti od službe za odnose s javnošću, koju ima svako ministarstvo pa tako i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Da ta služba tog Ministarstva uopće ne obavlja svoju zadaću, uvjerili smo se toliko puta, a doživjeli su to i novinari Hrvatske radiotelevizije, kojima službenici, iako redovno primaju plaću, na upite nisu odgovarali dugih 6 mjeseci.

Novinari Srednja.hr imaju praksu službeni upit MZOS-u najprije poslati e-mailom. Često na te e-mailove ne dobivamo odgovore pa je Ministarstvo potrebno zvati na telefon. Najčešće se na telefone u službi odnosa s javnošću ne javi nitko ili pak prekinu poziv. U slučaju kada se jave, samo potvrde da je e-mail zaprimljen, a da ćemo odgovor ‘dobiti dok služba sakupi sve potrebne informacije’, dakle ništa konkretno.

Toliko pitanja, a nema odgovora

Već mjesecima ne možemo dobiti odgovore na pitanja kolika su sredstva pojedinim županijama isplaćena za sufinanciranje prijevoza u 2015. godini, kao i kolika su sredstva u istu svrhu isplaćena za mjesec lipanj 2016. i koliko je učenika tada moralo kupiti kartu za puni mjesec. Nikada nismo dobili odgovore niti na jedan upit vezan uz nestanak Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu. U lipnju su učenici dobili upute u školama kako se hitno moraju prijaviti u Sustav prijevoz učenika srednjih škola, a kada smo u Ministarstvu pokušali doći do osnovnih informacija u sustavu, kao i kada je rok za prijavu, nije nam odgovoreno.

Pokušali smo doznati i koliko je novca bilo predviđeno, a koliko utrošeno za kurikularnu reformu u 2015. i 2016. godini te na što je potrošen višak novca u 2015., ali odgovor nikada nije došao.

U proračunu su ove godine smanjena sredstva za ‘Program usavršavanja znanstvenih novaka’, pa smo MZOS pitali je li i za što prenamijenjen dio tih sredstava, opet bezuspješno.

Jedna je od najvećih afera vezanih uz ministarstvo Predraga Šustara ona je uz državne stipendije. Brojne smo upite slali vezane uz taj problem, ali služba za odnose s javnošću MZOS-a i njih je ignorirala.

Posljednje informacije koje smo zatražili su one o broju učenika koji su krenuli u školu ove godine, kao i broj škola po županijama u prošlih pet godina. Naime, zanimao nas je broj škola koji se zatvorio, s obzirom na demografska kretanja u zemlji. Niti na ova pitanja nije nam odgovoreno, a na telefon nam se nitko ne javlja.

Izdvojeni članak

Najlošiji ministar obrazovanja Šustar pozdravio školarce uz ambiciozne planove za novu školsku godinu

Šest mjeseci ne odgovaraju na upite Hrvatske radiotelevizije

Na sličan problem već mjesecima nailaze i novinari HRT-ove emisije Hrvatska uživo. Stručne službe na njihove e-mailove, a radi se o javnosti važnim informacijama, ne odgovaraju već 6 mjeseci. Stoga je novinar Zoran Pehar dio e-mailova odlučio isprintati te se s kamerama HRT-a pojaviti u predvorju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i pokušati na taj način doći do nekoga tko mu na pitanja može odgovoriti.

Dvojica gospodina s porte u nekoliko su ga navrata telefonski spojila s nekim od službenika. Najprije mu je rečeno kako nema nikoga tko bi mogao odgovoriti na njegova pitanja, a potom su mu iz ureda za odnose s javnošću kazali kako će netko sići u predvorje i porazgovarati s njime. Kako se to nije dogodilo, odlučili su još jednom pozvati ured za odnose s javnošću, a kako im se nitko nije javljao, gospoda s porte pokušala su ih telefonski spojiti s kabinetom ministra. Još jedom bezuspješno.

– Nakon dva sata čekanja, moramo ići dalje jer imamo druga snimanja. Od cijelog Ministarstva jedine dvije osobe koje su pokazale krajnju profesionalnost su gospoda na prijemnom šalteru. Nama ne preostaje ništa drugo nego vratiti se i sutra i svaki dan dok ne dobijemo odgovore na pitanja, kazao je kolega Pehar pred kamerama HRT-a.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap