Pretraga

Kakav poklon za Božić: 15-godišnji dječak koji nije smio ni trčati, dobio novo srce na Badnjak

A- A+

Sven, 15-godišnji dječak iz Županje pati od rijetke genetske bolesti koja mu je uništila srce toliko da nije smio ni potrčati. Jedina nada je bila da Sven dobije novo srce, a upravo se to čudo dogodilo pred sam Božić. Operacija je trajala satima, ali je zato Svenu na Badnjak presađeno donatorsko srce.

Foto: Pixabay

– Mama, imamo srce, rečenica je koju je na Badnjak dobila Đurđica Šumanovac, majka 15-godišnjeg Svena čije je srce zbog rijetke genetske bolesti stradalo, prenosi Dnevnik.hr. Ovo Božićno čudo nitko iz Svenove obitelji nije očekivao.

– Doktorica je rekla, smirite se, mama. Morate se smiriti. Morate funkcionirati. Sve ok, ali suze su išle, ispričala je majka Đurđica za Dnevnik.hr.

Srce se mora presaditi u roku od četiri sati

Iako su svi bili u šoku, bilo je potrebno brzo reagirati jer se srce mora presaditi u roku od četiri sata, piše Dnevnik.hr. Tako je i sanitetski prijevoz došao u roku od pet minuta po Svena, a iz KBC-a Zagreb su krenuli po srce.

– Vozi se pod policijskom pratnjom. Uvijek prođemo kroz sva crvena svjetla. To uvijek mora biti jako brzo, rekao je Željko Đurić, subspecijalist kardijalne kirurgije za Dnevnik.hr.

Izdvojeni članak

Srednjoškolka Petra (15) doživjela je moždani, ponovno uči hodati i govoriti: Obitelj treba pomoć

Operacija je trajala satima

Ekipa liječnika se isto tako brzo oformila, a činili su ju doktor Darko Anić, doktor Mislav Planinc, doktor Željko Đurić, doktor Dražen Belina i doktorica Dorotea Bartoniček. Operacija je trajala satima.

– To njegovo srce je sasvim drugačije nego ”normalno bolesno’ srce. On je bio sav zadebljan tako da je bilo čisto malo kirurških problema debelo spojiti na tanko, pojasnio je doktor Anić za Dnevnik.hr.

Izdvojeni članak

Odobreni spasonosni lijekovi za oboljele od cistične fibroze: ‘Spašeno je 150 mladih života’

Donor srca je iz Hrvatske

Donor srca je iz Hrvatske, a Svenova majka je poručila kako toj obitelji sigurno nije lako i da je za njih ovo tužan Božić, no da znaju kako je srce ipak spasilo jedan život. Ako bude obitelj odnora htjela upoznati Svena, njegova majka poručuje da su im vrata uvijek otvorena.

Sven se dobro oporavlja, a majka Đurđica za Dnevnik.hr je otkrila kako je za Božić dobio loptu.

– On inače nije smio trčati i ta lopta je išla na ormar. I bio je sretan i rekao, evo ova lopta čeka srce. I kad je čuo da ide po srce onda je rekao: E sad ćeš ti doći na red, ispričala je majka za Dnevnik.hr.

Kakav poklon za Božić: 15-godišnji dječak koji nije smio ni trčati, dobio novo srce na Badnjak
Share via
Copy link
Powered by Social Snap