Pretraga

Kako će izgledati nacionalni ispit iz Biologije? Učenici moraju znati ova četiri područja

A- A+

Nacionalni ispiti su pred vratima, a nakon materinskog, prvog stranog jezika i matematike na red stiže i Biologija. Što će sve obuhvaćati nacionalni ispit iz Biologije možete vidjeti u vodiču za nacionalne ispite. Mi smo u ovom tekstu izdvojili najbitnije informacije te primjere zadataka koji se mogu pojaviti.

učenik piše ispit

Ilustracija: Pixabay

Uskoro kreću prvi nacionalni ispiti koje će pisati svi učenici osmih razreda. Nakon Hrvatskog jezika, prvog stranog jezika i Matematike, osmaše će u utorak, 21. ožujka, od 9 do 10:30 sati ujutro dočekati Biologija. Mi smo iz vodiča za nacionalne ispite izdvojili detalje o tome kako će izgledati, što će se sve ispitivati i kakvi će zadaci biti na ispitu.

Četiri područja ispitivanja

U nacionalnom ispitu iz Biologije ispitivat će se znanje učenika u četiri područja. Prvo područje je organiziranost živoga svijeta gdje se ispituju temeljni i zajednički principi građe i raspodjele živoga svijeta te njihova povezanost s ulogama koje pojedine strukture obavljaju. Drugo područje je proces i međuovisnosti u živome svijete koje se tiče procesa i interakcija na različitim razinama i razumijevanja održavanja ravnoteže u organizmu te u prirodi.

Treće područje je energija u živome svijetu, a tu se ispituju procesi izmjene tvari i pretvorba energije na razini stanice, organizma i ekosustava. Četvrto, posljednje područje je prirodoznanstveni pristup, a obuhvaća biološku pismenost te se ispituje unutar prvih triju područja, i to kroz primjenu osnovnih načela znanstvene metodologije i tumačenja dobivenih rezultata.

Ispit ima 33 zadatka

Nacionalni ispit iz Biologije za osmi razred sadrži 33 zadatka, od čega je njih 22 zatvorenog tipa, tj. zadatci višestrukoga izbora. Ostali zadaci su otvorenog tipa, njih 11, a u njima se traže kratki odgovori ili dopunjavanje.

Ispit traje ukupno 90 minuta. Podatke o udjelu svake cjeline ispita, broju zadataka i bodova koje možete ostvariti pogledajte u tablici ispod koju smo izvukli iz detaljnog vodiča NCVVO-a.

tablica s postotcima za nacionalni ispit iz biologije

Izvor: Vodič NCVVO-a

Iz vodiča za nacionalne ispite za učenike osmih razreda izdvojili smo dio koji se tiče Biologije tako da u dokumentu ispod možete vidjeti sve detalje i primjere zadataka, a ako vam dokument nije vidljiv potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
učenik piše ispit
Share via
Copy link
Powered by Social Snap