Pretraga

Kako će izgledati nacionalni ispit iz Matematike? Ispituje se pet područja

A- A+

Osim dosadašnjih uobičajenih školskih obveza, osmaši diljem Hrvatske od ove godine imaju još jednu – polaganje nacionalnih ispita. Oni ni na koji način neće utjecati na njihov školski uspjeh, ali ostvareni bodovi ulaze u bilješku e-Dnevnika. Svaki učenik napisat će osam nacionalnih ispita, a među njima i onaj iz Matematike. Budući da je vodič za provedbu nacionalnih ispita već objavljen, provjerili smo što vas očekuje na ispitu iz Matematike.

matematika trigonometrija

Foto: Unsplash; Anoushka S

Nakon Hrvatskog jezika, provjerili smo i što osmaše očekuje na nacionalnom ispitu iz Matematike. Ispit je to koji će svi učenici 8. razreda u Hrvatskoj, njih oko 40 tisuća, pisati 17. ožujka, započet će u 9 sati i trajati do 10:30.

Pet je područja ispitivanja

Prema vodiču Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, nacionalnim ispitom iz Matematike ispituju se ‘matematička znanja i vještine te razina matematičke komunikacije i kompetencija rješavanja problema koje su učenici osmoga razreda stekli tijekom cjelokupnoga osnovnoškolskog obrazovanja.’ Pet je područja ispitivanja: brojevi, algebra i funkcije, oblik i prostor, mjerenje, podatci, statistika i vjerojatnost.

U području brojeva učenici će pokazati znanja vezana uz skup prirodnih brojeva s nulom, skup cijelih brojeva, skup racionalnih brojeva te skup realnih brojeva. Učenici bi trebali znati i računati s algebarskim izrazima, baratati linearnim jednadžbama s
jednom nepoznanicom, skupovima, a dio zadatak može biti vezan i uz proporcionalnost i obrnutu proporcionalnost te linearnu ovisnost.

Područje oblik i prostor sastoji se od zadataka vezanih uz skupove točaka u ravnini i preslikavanja skupova točaka u ravnini. Učenici moraju dobro poznavati i mjerne jedinice, koordinatni sustav na pravcu i u ravnini te mjeriva obilježja oblika (volumen, opseg, površina, Pitagorin poučak i sl.). U posljednjem, području podatci, statistika i vjerojatnost učenici će pokazati da barataju podatcima prikazanim na različite načine te da mogu organizirati i analizirati podatke prikazane dijagramom relativnih frekvencija.

Ispit se piše sat i pol, sadrži 35 zadataka

Nacionalni ispit iz Matematike učenici osmih razreda pisat će sat i pol, a sam ispit sadrži ukupno 35 zadataka, od čega je20 zadataka višestrukoga izbora, tzv. zadaci ‘na zaokruživanje’, a preostalih 15 su zadaci kratkog odgovora. Na svakom zadatku učenici mogu ostvariti po jedan bod.

U tablici ispod možete vidjeti broj zadataka u nacionalnom ispitu iz Matematike prema vrstama zadataka za svako područje ispitivanja.

Zadaci na nacionalnom ispitu iz matematike prema području ispitivanja

 

Iz vodiča za nacionalne ispite u 2023. izdvojili smo dio koji se odnosi na ispit iz Matematike. Što na njemu možete očekivati, detaljno provjerite u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
matematika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap