Pretraga

Kako hobi pretvoriti u posao: ‘Profesionalni e-sportaši treniraju do deset sati dnevno’

A- A+

Nakon napete treće epizode showa Ultimate Gamer, upitali smo se: što čini dobrog gejmera, a što profesionalnog? Odgovore na ovo pitanje su dali oni koji to znaju najbolje, mentori i voditeljice showa.

ultimate gamer

Zefy i Tetka također nisu odoljele super atmosferi | Foto: Hrvatski Telekom

YouTube show Ultimate Gamer Hrvatskog Telekoma i ove je nedjelje ponovno pokazao zašto je omiljen među obožavateljima i zašto broj fanova raste iz epizode u epizodu. Nakon što smo prošlog tjedna napeto promatrali prvi sraz između Tapira i Šnitera, u kojem su se Tapiri oprostili od svoje dvije članice – Viscarie i Rikkurumi, zbog lošijih partija League of Legendsa i Rocket Leaguea, u posljednjoj epizodi stvari su se preokrenule.

Timovi su odmjerili snage u legendarnom PUBG: Battlegrounds i pružili navijačima napetu i izjednačenu borbu. Naposljetku su Šniteri po prvi puta bili u eliminacijskoj igri, gdje su se nakon partije Valoranta, morali pozdraviti s čak tri člana svojega tima. Enakin, Izzievond te NeonBlackHeartAttack napustili su show. Usprkos tome što su zaustavljeni u borbi prema tituli najboljeg i što su pomalo razočarani i dalje vjeruju u svoj tim i sigurni su u njihovu pobjedu. Ako ste slučajno propustili novu epizodu možete je pogledati na YouTube kanalu Hrvatskog Telekoma, a sve o showu možete saznati na web stranici.

Izdvojeni članak
gejming istraživanje

Istraživanje otkrilo štetne gejming navike mladih, rezultate komentirali poznati domaći gejmeri

Što treba da bi postali najbolji?

I dok iz tjedna u tjedan gledamo kako se najbolji igrači međusobno natječu i pokazuju svoj talent, pitali smo mentore i voditeljice što je to što čini dobrog gejmera, koje vrline mora posjedovati, a koje osobine i nisu najpoželjnije u svijetu vrhunskog gejminga. Što je potrebno kako bi postali najbolji?

Odlučili smo krenuti s uvijek raspoloženim Malajskim Tapirom koji je svoju karijeru izgradio u FIFI i postao jedan od najvećih regionalnih YouTubera, a sada mentorira Tapire. Evo što nam je on odgovorio na pitanje što čini dobrog gejmera te koliku ulogu igra talent, a koliko vježba?

– Tri osobine koje bih naveo da su presudne u svijetu kompetitivnog gejminga bile bi fokusiranost, želja za uspjehom i mogućnost prilagodbe na nove okolnosti. Fokusiranost ne znači nužno samo fokus na videoigre, nego konstantan rad na sebi i ispravljanje mana koje smo sami uočili. Ako to uspijemo, tada nam želja za uspjehom puno više pomaže jer nismo sami sebi vlastita prepreka. Što se tiče odnosa talent i naporan rad, rekao bih da 90% uspjeha otpada na trening i svakodnevno vježbanje. Ali igru morate stvarno voljeti kako bi napravili najbolje rezultate. Od praktičnih savjeta tu bih rekao da je ključno gledati svoje snimke, analizirati ih i ispraviti greške, rekao je Malajski.

ultimate gamer

Ništa ne promiče budnom oku Malajskog Tapira | Foto: Hrvatski Telekom

‘Profesionalni gejmeri treniraju osam do deset sati dnevno’

Marko KC, mentor Šnitera, složio se sa svime što je Malajski rekao, ali i dodao par svojih savjeta.

– Dodao bih još na listu i smirenost koja je potrebna nakon izgubljene partije. Moraš koji put prihvatiti da je netko bolji od tebe i tu nema pomoći. Osim kod mene u LoL-u (smijeh). Isto tako tu ulogu može igrati i manjak vremena. Profesionalni gejmeri i oni koji to žele postati treniraju osam do deset sati dnevno i ako ne možete posvetiti toliko vremena gejmanju, to vas može spriječiti da postanete profi gejmer, kazao je Marko KC.

ultimate gamer

Mentor Šnitera – Marko KC | Foto: Hrvatski Telekom

Naš omiljeni voditeljski dvojac je također podijelio savjete.

– Iznimno je važno znati se nositi sa stresom i pritiskom koji se javlja, naravno ako govorimo o kompetitivnom gejmanju. Po meni jedna od karakteristika dobrog gejmera je biti dobar vođa. Voditi i davati savjete, a ne se prepustiti bijesu nakon izgubljene partije i vikati na svoje suigrače je ono što se traži od lidera i dobrog gejmera. Nema povišenih tonova u ovom showu, barem ne onih negativnih, ali pobjedu lako može odnijeti tim koji ima bolju komunikaciju i koordinaciju, zahvaljujući njihovom vođi, podijelila je s nama Zefy.

ultimate gamer

Prijateljstvo bez obzira na timske boje | Foto: Hrvatski Telekom

Najvažnija tajna koju morate otključati

Nasmiješena Tetka je za kraj dala par genijalnih savjeta.

– Morate voljeti igru koju igrate. Možete utrošiti i deset tisuća sati na igricu i dalje biti prosječan igrač ako ta igra nije po vašem ukusu. Budite ustrajni, budite poniznii konzistentni , nemojte biti bahati, nemojte iskazivati bijesnakon izgubljene partije, pokažite drugima oko sebe kako imate potrebnu vještinu i potpora će biti tu. Za kraj bih dodala ovu misao: Najbolji gejmeri su oni koji su shvatili kako su developeri igre zamislili igranje te videoigre. Kada „otključate“ tu tajnu, samo nebo je granica, rekla je Tetka.

Kako hobi pretvoriti u posao: ‘Profesionalni e-sportaši treniraju do deset sati dnevno’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap