Pretraga

Kako kontrolori ZET-a krše zakon

A- A+

Dok većina ljudi zna kako ih kontrolori ZET-a nemaju ovlasti pitati osobnu iskaznicu ili bilo koji drugi dokument, manjini je poznato kako kontrolori ne smiju zadržavati osobe u tramvaju ili izvan njega. Zakonom je kažnjivo i vrijeđanje, a pogotovo uzimanje mita.

Je li vam ijedan kontrolor do sada rekao da izađete iz tramvaja i tražio vas 50-ak kuna umjesto da vam napiše kaznu? Jesu vas ikada zadržali u tramvaju ili na stanici i ograničili vam slobodno kretanje dok im ne date novac ili osobnu iskaznicu? Ove i još nekoliko stvari kontrolori ZET-a svakodnevno prakticiraju, a po zakonu ne bi smjeli.

www.novossti.com

Uzimanje osobnih dokumenata

Prema Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, policajac je jedina osoba koja ima ovlasti tražiti vas osobnu iskaznicu ili bilo koji drugi dokument.
Identitet vam provjeriti i utvrditi ima pravo samo policijski službenik, iako se nalazite u javnom prijevozu, navodi članak 30. pod stavkama 4. i 5.

Narodne novine, Provjera i utvrđivanje identiteta osoba i predmeta

Zadržavanje u tramvaju ili na stanici

Tko drugome ograniči slobodu kretanja kažnjava se zatvorskom kaznom od tri mjeseca do jedne godine, piše u Kaznenom zakonu. Prema članku 127. vas nijedan kontrolor ne bi smio zadržati u tramvaju ili izvan njega. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji imate pravo tu osobu prijaviti policiji.

Kazneni zakon, članak 127.

Vrijeđanje

Kako vi ne smijete vrijeđati kontrolore, tako ne smiju ni oni vas. Službena osoba koja u obavljanju službe ili javne ovlasti drugoga zlostavlja ili vrijeđa mora zakonski odgovarati. Ukoliko vas kontrolor izvrijeđa ili udari, prema Kaznenom zakonu može dobiti tri mjeseca do tri godine zatvorske kazne.

Kazneni zakon, članak 124.

Studenti iz drugih država

Kontrolori tvrde kako im najveći problem predstavljaju studenti iz drugih država koji nemaju hrvatske dokumente. Tako ti studenti žive u uvjerenju da ZET ima dogovor s policijom i kako imaju pravo tražiti dokumente.

– Dala sam bosansku osobnu iskaznicu, a kontrolor me samo pogledao i rekao da izađemo iz tramvaja kako nas kamere ne bi snimile. Na stanici mi je rekao kako mi ne može pisati kaznu s tim dokumentom i pitao me možemo li se iako dogovoriti da sad ne zove policiju. Dala sam mu 50 kuna te mi je vratio osobnu i ušla sam u sljedeći tramvaj, rekla nam je studentica iz Bosne.

Na ovaj je način studentica platila iznos koji ide direktno kontroloru u džep i koji on ne priavljuje. Nije dobila dnevnu kartu koju inače dobijete kada platite kaznu, a zajedno s kontrolorom je počinila kazneno djelo davanja i primanja mita.

Naplaćivanje kazni na licu mjesta

Od 1. siječnja ove godine uvele su se fiskalne blagajne, što znači da kontrolori ZET-a više ne smiju naplaćivati kazne ili prodavati karte na licu mjesta. Stoga se ne dajte prevariti i plaćati nešto što po zakonu kontrolori ne smiju raditi.

Kako kontrolori ZET-a krše zakon
Share via
Copy link
Powered by Social Snap