Pretraga

Kako održati i osnažiti prijateljstvo

A- A+

U posljednje smo se vrijeme bavili muško – ženskim odnosima, vezama, prekidima, ali nikako se još nismo dotakli teme kako riješiti probleme među prijateljima. Budući da su nam prijatelji odmah iza obitelji i partnera, što ne mora biti pravilo, važno je znati nekoliko stvari kako biste ojačali i održali taj odnos.

Prijateljstvo je jedan od najvažnijih međuljudskih odnosa, iako bi se moglo reći da jest najvažniji, budući da se svi drugi formiraju paralelno s njim ili iz njega. Pročitajte u nastavku nekoliko stvari koje će vam pomoći pri provjeri jeste li okruženi pravim prijateljima i jeste li vi pravi prijatelj.

trosjed.net.hr

Izdvojeni članak

Savjeti za muško – ženska prijateljstva

Povjerenje i iskrenost

Kao i svaki drugi odnos, tako i prijateljstvo mora počivati na povjerenju i iskrenosti. Zašto biste se konstantno družili s osobom koja stalno laže i nikad ne znate što zapravo misli. Ako pored sebe imate osobu koja vam kaže da ste glupi, bezobrazni ili nešto treće u trenutku kad doista jeste, ili znate da vam neće napraviti ono što ne bi htjela sebi, onda s pravom možete reći kako imate prijatelja.

Čuvanje tajni

‘Ovo sam rekla samo tebi i nitko drugi to ne smije znati’, kažete određenom prijatelju, a sutra u cijeloj školi svi znaju vašu tajnu. Kako vam se to ne bi događalo s jako važnim stvarima, u početku testirajte svoje prijatelje sa sitnicama. Kad vidite da su to zadržali samo za sebe, onda vam neće biti problem otkrivati svoje tajne bez grča u želucu.

Izdvojeni članak

Najboljim prijateljima najmanje vjerujte

Ljubomora

Ljubomora uništava svaku ljubavnu, ali i prijateljsku vezu. S pretjerano ljubomornom osobom ne možete ostvariti iskreno i snažno prijateljstvo jer ćete se za svaki njen potez pitati radi li to uistinu za vaše dobro. Problem je što takve osobe stvaraju pomutnju u većem društvu jer svima one moraju biti najbolje frendice.

Samo moj prijatelj

Posesivne prijatelje trebate izbjegavati ili, ako je ikako moguće, promijeniti u jednakoj mjeri kao i ljubomorne. Ako vi ne smijete biti nikada u društvu u kojem nije i ta osoba i ne smijete se družiti niskim ni kada nje/njega nema, ubrzo ćete imati osjećaj kako se gušite. Nitko vam ne smije ograničiti slobodu pa tako ni ‘najbolji’ prijatelj.

Savjeti

Najbolji dokaz kako je vašim prijateljima stalo do vas je taj što uvijek imaju najbolji savjet za vas. Njima se morate moći obratiti kad nikome drugom ne možete. Ako vi dođete s velikim problemom, na čemu oni samo slegnu ramenima, znači da vam nikad ne mogu pružiti utjehu ili pomoći vam pri nekom odabiru u životu.

U neprilici

Tko još ne zna onu kako se pravi prijatelji u nevolji spoznaju? Prijatelj nije prijatelj ako je uz vas samo kad je sve idilično, zabavno i zanimljivo. Kad upadnete u krizu ili imate neki veći problem, tek tada vidite tko ostaje uz vas.

Na istoj valnoj duljni

Ako se već neko vrijeme družite, onda sigurno morate imate nešto zajedničko. Ne morate biti identične osobe, jer to ne bi funkcioniralo, samo se potrudite s vremena na vrijeme posvetiti pažnju nečemu što vas jednako zanima. Prijatelji koji za sebe misle kako su kao nebo i zemlja, griješe jer u svakom odnosu mora postojati bar neka sličnost kako bi se razvijao i funkcinirao pravilno.

Izdvojeni članak

Ukrao zlato i novac na nagovor mlađeg prijatelja

Druženja i nakon ulaska u vezu

Najčešće prijateljstva pucaju kad netko krene u ozbiljnu vezu i zbog partnera totalno zanemari osobe s kojima je do tada proživio svaki bitan trenutak u životu. Potrudite se naći nekakav balans između druženja s prijateljima i viđanja s dečkom ili curom. Morate imati na umu kako postoji mogućnost da ćete prekinuti vezu, a onda ćete ostati i bez partnera i bez prijatelja.

Copy link
Powered by Social Snap