Pretraga

Kako popuniti prijavu za državnu stipendiju? Izašle su detaljne upute

A- A+

Protekle srijede Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je prijave za 12.000 državnih socio-ekonomskih stipendija. Stipendija iznosi 1.506,90 kuna odnosno 200,00 eura mjesečno i dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine, a prijave se vrše online putem. Za sve one koji se prvi puta prijavljuju ili su jednostavno zapeli s ispunjavanjem prijave objavljene su detaljne upute.

Foto: srednja.hr

Počele su prijave za 12.000 državnih stipendija koje temeljem socio-ekonomskih kriterija dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sve detalje i uvjete te kako se prikupljaju bodovi na natječaju možete proučiti ovdje. Oni koji smatraju da zadovoljavaju uvjete za stipendiju se mogu prijaviti do srijede, 2. studenoga do 12:00 sati.

Dokumentacija se ne šalje poštom

Prijave se, već smo to pisali, vrše elektroničkim putem na linku i ne šalju se dodatno poštom, a studenti koji se prijavljuju na natječaj na umu trebaju imati nekoliko važnih stvari koje je Ministarstvo objavilo u dokumentu odvojenom od samog teksta natječaja.

Prvo, budući da se glavnina bodova prikuplja temeljem prihoda kućanstva, studenti trebaju imati na umu kako je u smislu ovog natječaja zajedničko kućanstvo ‘svaka zajednica osoba, bez obzira na srodstvo, koje zajedno stanuju na istoj adresi prebivališta u stambenom prostoru s jedinstvenim režijskim troškovima, zajedno privređuju i troše ostvarene prihode te zajedno koriste pokretnine i nekretnine za podmirenje osnovnih životnih potreba.’ U to se ubraja i student. Važno je imati na umu i da stipendiju neće moći ostvariti student koji se navede kao jedini član kućanstva, a mlađi je od 26 godina, ako ne priloži pravovaljani dokaz, odnosno dokumentaciju da se kao jedini član kućanstva sam uzdržava i da ne dijeli prihode s drugim članovima kućanstva.

Također, navodi se u uputama Ministarstva, podatke o prihodima u Republici Hrvatskoj Ministarstvo preuzima iz službene evidencije Porezne uprave za 2021. godinu, što važi za studente koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. Oni koji imaju prebivalište izvan Hrvatske u elektronički obrazac prijave ručno unose podatke o visini ukupno ostvarenih prihoda u HRK valuti, uključujući prihode od mirovine, za svakog člana kućanstva u 2021. godini. Da su uneseni podaci točni, dokazuju potvrdom porezne uprave/ustanove mirovinskog iz svoje države.

Izdvojeni članak
stipendija

Natječaj za državnu socio-ekonomsku stipendiju u 2022.|23.

Što kada su pojedini podaci koji se automatski popunjavaju – netočni?

Studenti se u sustav prijavljuju putem poveznice prijava i upisivanjem svojih [email protected] korisničkih podataka. Ako ih nemate, morate se obratiti AAI koordinatoru. Ovisno o kategoriji u kojoj se prijavljujete, E, D1 ili P, u izborniku odabirete pripadajući obrazac. U taj elektronički obrazac ćete unositi svoje podatke temeljem kojih na natječaju prikupljate bodove, a neke stavke popunjavat će vam se automatski. Ministarstvo je u posebnom dokumentu objavilo što pritom trebate imati na umu:

  • podatke o studiju (ECTS bodovi, mirovanje, godine studija) može izmijeniti isključivo matično visoko učilište
  • osobne podatke (uključujući i podatke o prebivalištu) može izmijeniti i ažurirati isključivo nadležna policijska uprava
  • rubriku Ostali neobvezni prilozi prilaže se dodatna dokumentacija ako to student smatra potrebnim
  • ministarstvo zadržava pravo provjere dostavljenih priloga s nadležnim tijelima državne uprave
  • studenti koji dostave valjan dokaz da pripadaju D1 kategoriji razvrstat će se u D1 kategoriju prilikom objave rezultata natječaja, svi ostali bit će rangirani u E kategoriju
  • za kategoriju D-1 kao dokaz uzimat će se u obzir isključivo potvrde o statusu na temelju članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata i članka 45. Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata (Narodne novine, broj 84/21)
Izdvojeni članak

Izašao je popis svih studija čiji studenti mogu dobiti STEM stipendiju, provjerite je li vaš na listi

Dobro provjerite obrazac prije klika na ‘pošalji obrazac’!

Kada ste gotovi s ispunjavanjem obrasca i kada ste u potpunosti sigurni da ste ispravno unijeli sve tražene podatke u obrazac i učitali eventualne priloge, potrebno je kliknuti na ikonu ‘pošalji obrazac’. Nemojte ga završiti i poslati prije nego što unesete sve tražene podatke jer ga u suprotnom više nećete moći mijenjati!

– Nakon uspješnog završetka i slanja obrasca studentu će na odabranu e- adresu biti dostavljena obavijest o uspješnom slanju obrasca. Također, nakon što se obrazac urudžbira u Pisarnici Ministarstva studentu će na odabranu e- adresu biti dostavljena obavijest o zaprimanju prijave s naznakom klase. U PDF verziji tako završenog i urudžbiranog obrasca vidljiv je prijamni štambilj s naznakom klase, urudžbenog broja i datuma primitka u Ministarstvo. Brojem 1 označeno je vrijeme kada ste obrazac završili. Klikom na gumb PDF označen brojem 2 možete pregledati, ispisati i lokalno pohraniti završnu verziju pojedinačnoga obrasca. Nakon uspješnoga elektroničkog slanja obrasca, pokraj gumba PDF pojavljuje se gumb ‘info’ označen brojem 3. Klikom na gumb ‘info’upu dobiva se informacija o statusu elektronički poslanoga obrasca. S pomoću gumba ‘info’ studenti će moći vidjeti status svoje prijave u tijeku procesa obrade (npr. prijava zaprimljena, stipendija odobrena/neodobrena, detaljan izračun bodova za E kategoriju i sl.), piše u uputi Ministarstva.

Svaki korak popunjavanja obrasca za državnu socio-ekonomsku stipendiju detaljno je opisan u uputama Ministarstva u nastavku, svakako ih proučite prije popunjavanja i slanja prijave. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Share via
Copy link
Powered by Social Snap