Pretraga

Kako preživjeti status brucoša

A- A+

Konačno su muke po državnoj maturi završile, a vi ste odabrali fakultet na kojem želite steći znanje i akademski status. Sad predstoji prevladati prvi i vrlo važan korak, preživjeti status brucoša.

Kao brucoš nalazite se na prekretnici svojeg života, pa je određena doza nervoze normalna pojava. Nema studenta koji se prvih dana na faksu nije osjećao izgubljeno ili zbunjeno, a razdoblje koje slijedi jedno je od najstresnijih koje očekuje svakog studenta. Upravo zbog toga  nudimo svojevrsni Vodič za preživljavanje.

Nabrušene tete iz referade glavni motiv svakih upisa

Da biste dobili status studenta, potrebno se najprije upisati. Upisi su u većini slučajeva prilično stresan događaj, prvenstveno radi ogromne gužve koja se stvara , a i u puno slučajeva, prilično nabrušenih teta iz referade. Predlažemo da više puta provjerite kad su točno i u koje vrijeme upisi za prvu godinu, dođete tamo što je ranije moguće, ponesete sve potrebne dokumente (u suprotnom će vas ljubazna teta bez problema izbaciti van) i naoružate se velikom dozom strpljenja.

Slika na X-ici ne može ispasti dobro

Nakon obavljenih upisa, slijedi slikanje za voljenu x-icu. Za to nemamo nikakvih savjeta. Koliko god se trudili, nikad nikome nije uspjelo da mu slika na ovom dokumentu izgleda normalno. O takvima se samo priča, ali nitko ih do sada nije vidio, nešto kao čudovište iz Loch Nessa. Stoga bez nervoze, jer najbitnije je da ona vrši svoju funkciju, a ne da vi lijepo izgledate.

Predavanja

Na jedna se isplati odlaziti, dok su druga čisti gubitak vremena, kojeg je bolje utrošiti negdje drugo. Bez obzira na to na početku se isplati ići na sva predavanja kako bi  bitne informacije o kolegiju, kolokvijima i ispitima, dobili iz prve ruke.  Ako se oslanjate na informacije koje dobijete od kolega, vrlo lako može doći do sindroma gluhog telefona.

Ne zatvarajte se u sebe

Ukoliko ste introvertirana osoba, pokušajte se osloboditi te karakteristike i upoznajte se s kolegama. Osim što ćete uz njihovu pomoć lakše proći razne zadatke i ispite koji vas čekaju, na fakultetu se najčešće sklapaju prijateljstva koja vas prate kroz cijeli život.

Organizirajte se

Napravite svojevrstan plan obaveza kako bi mogli maksimalno iskoristiti vrijeme. Zapišite na papir datume ispitnih rokova, odredite za koje treba više učenja, i prema tome odlučujte što ćete rješavati na prvom, a što na ostalim rokovima. Također, ne budite lijeni i pokušajte riješiti što više ispita putem kolokvija. Što prije riješite ispite, prije počinju praznici.

Kako preživjeti status brucoša
Share via
Copy link
Powered by Social Snap