Pretraga

‘Kako sam bez diplome dobio posao u Googleu’

A- A+

David Byttow je softverski inženjer i poduzetnik iz San Francisca, a unatoč tome što nema fakultetsku diplomu jer je od školovanja odustao, radio je u Squareu, Obvius korporaciju, Namcu, Double Helixu i naposljetku u Googleu. Objasnio je kako je to postigao.

Zna se da je Google jedna od najpoželjnijih kompanija za radnike, pa se pretpostavlja da su tamo zaposleni samo najškolovaniji, najtalentiraniji i najvredniji diplomci s najvišim prosjecima. Kako je onda David Byttow uspio dobiti posao u Googleu bez fakultetske diplome? Ovaj softverski inženjer objasnio je taj put za Business Insider.

Izdvojeni članak

Google promijenio politiku zapošljavanja

Malo po malo do cilja

David je imao svaku namjeru ići na fakultet, a njegov izbor bilo je Sveučilište Los Angeles. Nažalost, kako sam kaže, imao je sramotno nizak prosjek stoga nije mogao birati fakultet koji je htio. Umjesto toga, izabrao je računarstvo na Sveučilištu Purdue, s namjerom da se kasnije prebaci na neki drugi fakultet ili nešto slično.

Dok je studirao radio je za malu kompaniju gdje je izrađivao web stranice za lokalna poduzeća kako bi nešto sitno zaradio. U isto vrijeme kreirao je vlastitu igru, koja je potom i objavljena, ali je ostala u vlasništvu tvrtke u kojoj ubrzo više nije radio. Kako bi napredovao dalje, odlučio je pronaći mentora koji će mu pomoći da ispeče svoj zanat onako kako se spada.

Izdvojeni članak

Bez ‘štele’ i preporuke mladi Zagrepčanin se zaposlio na Googleu

Znanje skupite gdje god možete

-Ovo je vjerojatno najbitnija stvar koje možete napraviti. Nađite nekoga tko je vrhunski u svomo području, zamolite ga da vam bude mentor, i nikada ne prestajte učiti. Ne libite se postavljati svako pitanje koje vam padne na pamet. Svaki od mojih mentora promijenio je način na koji sam pristupao problemima, ispričao je David.

Budući da nije imao formalno obrazovanje, za ovaj posao bilo mu je bitno da popuni rupe u znanju koje su ostale prazne. Stoga je skupio mnoštvo temeljnog znanja koje mu je nedostajalo, pohađajući razne tečajeve koji su se nudili i koju su mu trebali, vezane za programiranje. Sve projekte koje je ikad radio stavio je na jedno mjesto, i od toga napravio svoj portfolio.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Kako izgleda stažiranje u Googleu

Strah pretvorite u uzbuđenje

Ono što je doista želio bio je posao u Googleu, jer je smatrao da bi se tamo osjećao kao pravi programer, i jer mu je to predstavljalo izazov. Ono što je naveo kao iznimno bitno jest pronalaženje samopouzdanja. Nakon što je konačno uspio dobiti vrijeme za razgovor, za njega se dva tjedna pripremao 12 do 14 sati na dan, programirajući i rješavajući stotine problema. Kako sam kaže, bio je doslovno opsjednut i nije prestajao vježbati dok njegov strah od intervju u Googleu nije polako nestao, te se pretvorio u uzbuđenje.

Danas se sjeća sve i jednog intervjua u Googleu, i tvrdi da se odlično zabavio na svima. Za one koji su s njim razgovarali tvrdi da su bili vrlo zabavni, te da su mogli vidjeti koliko je sretan što je tamo i može rješavati probleme koje mu zadaju. Danas je dio njih, dokazavši kako se i bez fakultetske diplome a uz mnogo truda i učenja, može postići upravo ono što želite.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap