Pretraga

Kako se oporaviti od neupisivanja željenog fakulteta

A- A+

‘Bit će ok’, ‘To nije najgore što se može dogoditi’, ‘Valjda ti nije bilo suđeno’…Sve su to floskule kojima vas roditelji i prijatelji žele utješiti nakon što niste uspjeli upisati željeni fakultet. Iako vas takve izjave mogu samo naljutiti, oni vam time žele samo pomoći, no činjenica je da se od ovog neuspjeha morate oporaviti sami. Glavu gore, jer postoje načini i za to.

Sati utrošeni u učenje i trošenje beskrajne količine energije u pripremanje državne mature i prijamnog ispita, a sada gledate u odbijenicu s željenog fakulteta. Iako se u takvim trenucima čini kao da će svijet propasti, ne bi se trebali fiksirati na negativnost neuspjeha, već biste se iz tog ponora trebali izvući što prije, i krenuti dalje. Kako to učiniti? Evo nekoliko savjeta koje nudi Her Campus.

Tretiraj to kao prekid veze

Sasvim je u redu tugovati, sve dok tugovanje ne prijeđe zdrave granice. Neuspjeh upisivanja željenog fakulteta je nešto od čega bi se bilo tko teško oporavio, ali što je tu je, i iz te situacije treba izvući najviše što se može. Ako niste upali na jedan fakultet, možda ste upali na neke druge. Proučite što vam se nudi, i odlučite zbog čega se isplati krenuti drugim smjerom. Uvijek se možete prebaciti druge godine na željeni, kad budete spremniji. Ako pak ne želite ništa drugo, uzmite godinu dana pauze, radite, skupljajte novac i iskristalizirajte svoje želje.

Osjećate se bijesno? Vježbajte!

Kad vam se dogodi nešto poput ovakvog neuspjeha, teško je oduprijeti se osjećaju bijesa i ljutnje na same sebe što se nismo dovoljno trudili da postignemo zadanje ciljeve. Negativnu energiju zato je najlakše izbaciti tjelovježbom. Trčite, rolajte, posjetite teretanu ili preskačite uže. Boksačka vreća također neće biti na odmet.

Izdvojeni članak

Kako preživjeti status brucoša

Napravite listu

Nakon neupadanja na željeni fakultet, svi ostali se čini kao nedovoljno dobar izbor. Ono što je mnogim nesuđenim brucošima pojedinih fakulteta pomoglo, jest pisanje listi za/protiv određenog fakulteta. Najbolje je da probate napraviti listu koja bi pokazala zašto nesuđeni fakultet i ne bi bio baš savršen izbor. Također, sastaviti popis svih dobrih stvari koje nude fakulteti na koje se možete upisati. Usporedite nesuđeni fakultet s onima na kojima vam je upad odobren, i mogli biste vidjeti da i nema toliko razloga za tugu.

Razgovarajte s drugima

Oko vas sigurno postoje osobe s kojima možete razgovarati i podijeliti svoje muke. Roditelji su uvijek ti koji će vas poslušati, isto kao i pravi prijatelji. Oni bi vam lako mogli pružiti i dobru utjehu, te savjete koji će pomoći da prebrodite teško razdoblje. Školski savjetnik je također osoba koja bi mogla puno pomoći, te ponuditi savjet o tome koje su vam sljedeće opcije najbolje i kojeg bi se plana trebali držati.

Izdvojeni članak

Kako preboljeti voljenu osobu?

Volontiraj

Mnoga su istraživana pokazala kako volontiranje za neki dobar cilj ljudima pomaže da se osjećaju bolji sami sa sobom. Neuspjeh na državnoj maturi ili prijamnom ispitu vjerojatno vam je pokorio duh i natjerao da osjećate nedovoljno dobrima, pametnima ili sposobnima. Pogledajte stoga koje se akcije volontiranja nude, te se prijavite na neku od njih, Garantiramo da ćete se osjećati puno bolje, a tko zna gdje vas taj put može odvesti.

Fokusiraj se na mogućnosti

Pred tobom je cijelo ljeto, stoga se trgni iz tugovanja i napravi sve što možeš da ga učiniš najljepšim u životu. Ako vas čeka neki drugi fakultet, osim onoga kojeg ste htjeli, pronađite dobre strane istoga i veselite se tome. Osim toga, mogli biste se ugodno iznenaditi ako otkrijete da je upravo taj faks idealan za vas. Život je pun iznenađenja, a mladi ljudi lako se i brzo mijenjaju. Puno je onih koji upišu fakultet koji su namjeravali čitav život, i tek kad krenu na njega shvate kako su pogriješili, te krenu u sasvim novom smjeru.

Kako se oporaviti od neupisivanja željenog fakulteta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap