Pretraga

Kako se smiriti noć prije važnog ispita

A- A+

Činjenica je da su neki od ispita na fakultetu ili pak na državnoj maturi mnogim mladim ljudima prekretnice u životu. Svejedno, zbog toga ne bi trebali gubiti razum i zdravlje, već se smiriti da riješe ispit na najbolji mogući način. Obično mladi imaju problema večer prije velikog ispita smiriti paniku i zaspati. Ponekad je dovoljno maknuti se s interneta i popričati s nekim bliskim iz kruga obitelji da shvatite kako je pored svega, zdravlje i zdrav razum ipak bitnije od prolaska ispita.

Prije velikog i teškog ispita za koji se učenici dugo pripremaju obično je teško zaspati i ne misliti na nešto drugo. Zbog velike količine stresa i pritiska mnogim učenicima je narušeno zdravlje i loše se hrane, ali i spavaju. Zbog toga vam donosimo nekoliko koraka koje možete poduzeti da vam bude lakše.

Izdvojeni članak

Sposobnosti genija koje svatko može naučiti

Bez intereneta do ranih jutarnjih sati 

Ukoliko ste naviknuti na život noćne ptice, večer prije vašeg najvažnijeg ispita probajte zanemarite trend koji inače njegujete. Krenite spavati puno ranije, a ukoliko se ne možete opustiti pročitajte dio romana koji vas zanima ili pogledajte omiljenu humorističnu seriju koja vas opušta. Svejedno, nemojte pretjerati s time i čitati do tri ujutro ili gledati serije cijelu noć. Uspavajte se uz razonodu i ne mislite na nadolazeći ispit. 

Pripremite tehničke detalje za odlazak na ispit 

Provjerite kad trebate doći na ispit i ponesite sa sobom pribor koji je potreban. Ukoliko dulje putujete do škole ili drugog mjesta održavanja ispita, svakako krenite ranije da spriječite mogući jutarnji stres oko kašnjenja. Ujutro svakako doručkujte nešto i nemojte si dopustiti da povjerujete u panične ‘dojave’ na Facebooku o tome što će biti na ispitu. Jednostavno se pripremite najbolje što možete jer ćete si tako najviše pomoći.

Izdvojeni članak

Za prepisivanje na maturi kaznit će se učenik, ali ne i profesor koji je to dopustio

Savjet potražiti u krugu obitelji i prijatelja

Ako se ne možete smiriti i zaspati jer je ovo razdoblje prestresno za vas, popričajte s nekim bliskim iz obitelji ili pak s dobrim prijateljima. Probajte si predočiti da vas u životu čeka još mnogo toga stoga nemojte ‘izgoriti’ na prvom važnom ispitu. Jednostavno ga napišite najbolje što možete, a o stresu i pritisku popričajte s nekim iz obitelji tko će vam dati riječ ili zagrljaj ohrabrenja da znate da unatoč svemu, uvijek imate još jednu šansu.

Jedan ispit ne bi trebao narušavati zdravlje i emocionalnu stabilnost

Kad dođe jutro, probajte normalno doručkovati, a odmah nakon buđenja duboko i polako nekoliko puta udahnite. Nemojte nositi nikakvo gradivo ili papire sa sobom, jer što ste naučili – naučili ste. Sve ostalo sada je suvišno. Ako vam nedostaje hrabrosti, uvijek se sjetite da ovo nije najgora stvar na svijetu i da ćete se, u najgorem slučaju, naučiti nekoj novoj životnoj školi i krenuti dalje.

Kako se smiriti noć prije važnog ispita
Share via
Copy link
Powered by Social Snap