Pretraga

Kako spriječiti ‘opuštanje’ preko ljeta i početi godinu normalno

A- A+

Nakon završetka ljetnih praznika mnogi učenici i studenti osjećaju se kao da su se unazadili što se tiče mentalnih funkcija. Sami odmor i ‘mozak na paši’ učinili su svoje, a kad treba krenuti s radom, teško se priviknuti na ritam učenja koji ste imali cijele godine. Najgore je onima koji krajem ljeta imaju jesenske rokove mature ili akademskih ispita. Ipak, postoje načini kako spriječiti da se takav scenarij odigra.

Stiglo je dugo očekivano ljeto i ljetni odmor, i naravno da želite zaboraviti knjige i učenje na par mjeseci. Iako je to jedan neopisivo dobar osjećaj, vjerojatno nije tako dobro sasvim odustati od vježbanja moždanih aktivnosti. Početkom godine osjećat ćete se sporo i mlitavo, barem što se tiče tih stvari, a ponovno uigravanje u poznat ritam moglo bi biti otežano. Postoji ipak i rješenje za to.

Izdvojeni članak

Ubrzajte svoje čitanje i olakšajte si učenje

Profesori troše i do mjesec dana na ponavljanje gradiva

Nedavno objavljena studija u Americi pokazala je kako mnogi nastavnici i profesori troše mnogo vremena na početku školske godine kako bi ponovili prošlogodišnje gradivo koje su učenici zaboravili. Studija je bazirana na odgovorima čak 500 učitelja, te je pokazala kako čak 66 posto učitelja potroši otprilike tri do četiri tjedna kako bi ponovno naučili učenike materijale obrađene protekle godine, piše Huffington Post.

Rezultati istih testova lošiji krajem nego na početku ljeta

Mnogi učenici izgube dvomjesečni rad u matematičkim vještinama tijekom ljeta, što je zabrinjavajuć podatak. Istraživanje je pokazalo kako učenici obično riješe standardizirane testove na kraju ljeta dosta lošije nego što ih riješe na početku ljeta. Zbog toga su se mnogi učitelji složili da bi rezultati sigurno bili mnogo bolji kad bi učenici tijekom ljeta sudjelovali u nekoj vrsti programa.

Izdvojeni članak

12 razloga zbog kojih čitanje unapređuje život

Ljeto je dobrodošao odmor od škole, ali ne i od učenja

Stručnjaci smatraju da je ljeto dobrodošao odmor od škole, ali ne bi trebao biti odmor od učenja. Iako je takva praksa teško izvediva, a kamoli prihvaljiva za učenike, postoji nekoliko načina na koji možete spriječiti mozak da se previše opusti.

Pokrenite knjižni klub

Dobra ideja je pokretanje kluba u koji se može uključiti više osoba, a jedini je zadatak pročitati dogovorenu knjigu, te kasnije o njoj raspravljati. Čitanje uvijek dobro dođe, a budući da je većina ljudi već originalne papirnate knjige zamijenila računalima i društvenim mrežama, dobro bi bilo da malo čitate i proširite vlastiti vokabular i razvijete kritičko razmišljanje.

Izdvojeni članak

Vježbe i navike koje će vaš mozak držati u vrhunskoj formi

Posjet knjižnici kao dio ljetnog plana

Ako niste fan knjižnih klubova, a o knjigama volite razmišljati sami sa sobom, bavite se knjigama sami. Odredite si otprilike koje naslove ovog ljeta želite pročitati, i planirajte odlaske u knjižnicu.

Planirajte aktivnosti

Vjerujemo da ste sa svojim društvom isplanirali mnoge aktivnosti. Ponudite se da upravo vi budete organizator puta, te uposlite vlastiti mozak da osmisli najbolje, najjeftinija, i najkreativnija rješenja za brojne aktivnosti koje želite proći ovoga ljeta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap