Pretraga

Kako uragani dobivaju imena?

A- A+

Svake godine mediji donose vijesti o razornim uraganima koji haraju zapadnom hemisferom te ih nazivaju vlastitim imenima. Nama iz krajeva gdje uragana nema uglavnom nije jasno kako tropske oluje dobivaju imena te vam stoga otkrivamo i tu tajnu.

Uragani se pojavljuju svake godine, a ponekad ih je nekoliko istovremeno aktivno. Zbog toga meteorolozi, istraživači i krizne službe daju uraganima vlastita imena kako bi olakšali komunikaciju i snalaženje u kriznim situacijama. Svjetska meteorološka organizacija sastavlja listu imena tropskih oluja u sezoni uragana abecednim redom. Svaka tropska oluja u kojoj vjetar postiže brzinu veću od 63 km / h dobiva vlastito ime, a zadržava ga i ako preraste u uragan.

Imena se ciklički ponavljaju u periodima od šest godina uz iznimku imena onih uragana koji su donijeli značajna razaranja i ljudske žrtve. Ta imena se umirovljuju i više se ne koriste kako se ne bi povrijedili osjećaji ljudi koji su pretrpjeli gubitke. Tako su u posljednjih nekoliko godina umirovljena imena Katrina, Rita, Irene i Sandy. Za svaku kalendarsku godinu sastavlja se lista sa 21 imenom za tropske oluje. U vrlo rijetkim godinama kada se desi više od 21 oluje sljedećima se dodjeljuju imena grčkog alfabeta.

Kako uragani dobivaju imena?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap