Pretraga

Kalkulator bodova za upis u srednju ove školske godine korišten 376.774 puta

A- A+

Posljednji mjeseci osnovnoškolskog obrazovanja za osmaše znaju biti poprilično stresni – svaka dobivena ocjena može im smanjiti ili povećati šanse za upis. Zato se baš svaka ‘važe’ i odmjerava, uračunava u prosjek. Kako je sustav bodovanja za upise mnogima još uvijek kompliciran, tu u pomoć uskače naš alat – kalkulator bodova za upise u srednje škole. Da je mnogima od ove godine bio koristan, potvrđuju i brojke: od rujna do danas otvoren je čak 376.774 puta.

foto: Jelena Ratko|srednja.hr

Već godinama naš kalkulator bodova osmašima olakšava izračun bodova za srednju školu i to u svakom trenutku školske godine. Govori im pritom i imaju li dovoljan broj bodova za upis konkretne škole.

Kalkulator ‘osvježen’ najnovijim bodovima s ljetnog roka

Izdvojeni članak

Srednja.hr predstavlja kalkulator bodova za maturu (beta izdanje)

Princip rada kalkulatora bodova zapravo je vrlo jednostavan: kandidat najprije odabire tip školskog programa koji želi upisati te unosi ukupan završni prosjek za peti, šesti, sedmi i osmi razred. Potom, ovisno o tipu škole – gimnazija, četverogodišnja strukovna ili trogodišnja, unose se i zaključne ocjene iz relevantnih predmeta u sedmom i osmom razredu. Učenici koji upisuju četverogodišnje škole preračunavaju bodove iz šest predmeta. Tri predmetna su obvezna za sve škole: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik. Dva dodatna bitna predmeta se određuju ovisno o programu škole, a posljednji i ukupno šesti predmet bitan za izračun prosjeka određuje sama škola.

Nakon unosa ocjena, potrebno je kliknuti ikonu ‘izračunaj’, čime kandidat dobiva izračun svojih bodova. Dodatna funkcionalnost ovog kalkulatora jest ta da kandidat može odabrati konkretnu školu i program, a kalkulator će mu reći koliko je bodova bilo potrebno da se upiše određena srednja škola na prošlom roku, koliko je bodova imao prosječni upisani učenik te koliko je bodova imala osoba s najviše upisanih bodova.

Napomenimo kako su u kalkulatoru već ažurirani bodovi s ovogodišnjeg ljetnog roka upisa u srednje škole, a riječ je o podacima dobivenima od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Od rujna 2018. kalkulator je otvoren 376.774 puta

Koliko je ovaj alat bio koristan osmašima, pokazuje i sama statistika – od rujna 2018. pa do danas, otvoren je čak 376.774 puta. Iz Hrvatske zajednice županija, koja je partner portala srednja.hr na ovom projektu, ističu kako brojka dokazuje da je uistinu malo potrebno da bi se osmašima olakšalo razdoblje upisa u srednje.

Izdvojeni članak
Prirodoslovna škola Vladimira Preloga

Donosimo popis 20 gimnazija i strukovnih škola koje su upisali najbolji osmaši diljem Hrvatske

– Županije su osnivači brojnih osnovnih i srednjih škola i zato se u Hrvatskoj zajednici županija zalažemo za stvaranje što boljih uvjeta školovanja naše djece, kao i za to da se uvijek potiču i nagrade mladi ljudi na kojima ostaje izgradnja naše budućnosti. Želja za suradnjom s portalom srednja.hr proizašla je iz entuzijazma i profesionalnosti male, ali jake ekipe koja stoji iza svih uspješnih projekata. Primjerice, „Kalkulator bodova“ – otvoren 376.774 puta, pokazuje koliko je malo potrebno da stresno razdoblje upisa u srednje škole učenicima olakšamo barem u jednom segmentu. Podatak da je u jednom danu na portalu srednja.hr zabilježeno više od 100 000 posjeta govori da su naši srednjoškolci sve aktivniji, žele biti uključeni i najvažnije – žele učiti. Veseli me što smo suradnju, osim na „Kalkulatoru bodova“, proširili i na druge projekte ‘skuhane’ unutar ovog malog, a velikog portala, prepoznajući važnost komunikacije s mladima njihovim kanalima, poručuje Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap