Pretraga

Kalkulator bodova za upis u srednju školu – alat koji upis u srednje škole znatno olakšava

A- A+

Kraj jedne etape kao što je osnovna škola zasigurno donosi mješavinu emocija s kojima je u najmanju ruku zanimljivo. Osim brige oko zaključnih ocjena i što boljeg prosjeka, postoji i briga oko pravog izbora srednje škole i samog upisa. Sustav računanja bodova za upis u srednje škole više nije jednostavan kao u neka davna vremena, stoga je portal srednja.hr osmislio način kako da osmašima pomogne pri upisu i odabiru idealne srednje škole. Kalkulator bodova za upis u srednju školu već nekoliko godina olakšava zbrajanje bodova i nudi niz informacija ključnih za donošenje ove teške odluke. Koliko je zaista koristan ovaj naš mali alat govore i brojke.

foto: Jelena Ratko|srednja.hr

Naš mali alat, odnosno, kalkulator bodova za upis u srednju školu služi za preračunavanje prosjeka ocjena iz osnovne škole u bodove za upis u srednju školu. Učenici koji upisuju četverogodišnje škole preračunavaju bodove iz šest predmeta. Tri predmetna su obvezna za sve škole: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik. Dva dodatna bitna predmeta se određuju ovisno o programu škole, a posljednji i ukupno šesti predmet bitan za izračun prosjeka određuje sama škola.

Već nekoliko godina ovaj kalkulator pomaže osmašima pri izboru, a ove godine donosimo i neke novitete. Uz podršku Hrvatske zajednice županija poboljšali smo sustav i unijeli neke promjene. Preko njega osmaši sada mogu saznati koliko je bodova bilo potrebno da se upiše određena srednja škola u prethodnoj godini, koliko je bodova imao prosječni upisani učenik te koliko je bodova imala osoba s najviše upisanih bodova. Riječ je o prilagodbu tablice bodova koji su bili potrebni za upis prethodne škole godine objavljene na službenom portalu Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole – upisi.hr.

Uskoro će kalkulator doživjeti nova poboljšanja, poput dodavanja bitnih predmeta za upis svih škola, što je važna informacija za sve osmaše.

Kalkulator smo predstavili 11. svibnja na manifestaciji „Dojdi osmaš, Zagreb te zove“ održanom na zagrebačkom Zrinjevcu. Interes za izračunom bodova je bio velik, čemu u prilog idu i brojke posjeta kalkulatora na našem portalu. Na godišnjoj razini Kalkulator je bio otvoren preko 140.000 puta, a brojka mahnito raste upravo u ovo doba godine, pred sam upis u srednju.

Svoje bodove možete izračunati na ovom linku, a sve što vam je potrebno jesu prosjeci ocjena iz posljednja četiri razreda osnovne škole, te zaključne ocjene iz Hrvatskog jezika, Matematike, prvog stranog jezika i triju predmeta značajnih za upis. U slučaju da vas interesira trogodišnja škola, potrebna su samo prva tri spomenuta predmeta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap