Pretraga

Kapa do poda: Na dvije jake olimpijade naši učenici osvojili ukupno šest medalja

A- A+

I dok je većina učenika na praznicima, oni najbolji bore se za medalje na prestižnim natjecanjima u znanju. Ukupno četiri medalje naši su učenici osvojili na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi te dvije na Europskoj fizičkoj olimpijadi.

Mladi informatičari na IOI 2021. osvojili su četiri medalje|foto: Hrvatski savez informatičara

Ovoga ponedjeljka svečano će biti zatvorena Međunarodna informatička olimpijada. Hrvatski predstavnici itekako imaju razloga za zadovoljstvo. Kako je otkrio predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, Vlado Lendvaj, na ovom su natjecanju naši učenici osvojili čak četiri medalje. Dorijan Lendvaj i Patrick Pavić osvojili su zlatne medalje, Vito Anić srebro, a Krešimir Nežmah broncu. Svi četvorica učenici su zagrebačke XV. gimnazije poznatije kao MIOC.

Četiri medalje za mlade informatičare

– Učenici su, kao i prvi dan, rješavali 3 zadatka i mogli su osvojiti 0 do 100 bodova za svaki od njih, ovisno o kvaliteti svog rješenja. Poredak na ljestvici se mijenjao iz trena u tren, bodovi su frcali na sve strane, 5 sati natjecanje je brzo prošlo i ljestvica se umirila. Prva dva mjesta Kinezi, ok, ništa čudno. Treći Japanac, i to je normalno. Ali što je ovo na četvrtom mjestu? Gdje se nalazi ta zemlja, pitaju se novinari koji dosad nisu pratili programerska natjecanja. Daj, zumiraj mapu svijeta malo jače, gle tu u EU. Hrvatska! Dorijan Lendvaj, danas četvrti, dovoljno za ukupno zlato na IOI. Patrick Pavić nekoliko bodova manje, također zlato, Vito Anić srebro, Krešimir Nežmah bronca, Hrvatska je najbolja EU reprezentacija na ovom natjecanju, a naša dva zlatna učenika su bolji od svih dosad nenadmašnih Rusa. Čestitke svim zaslužnima, napisao je Lendvaj na Facebooku.

Prema informacijama koje je uoči natjecanja objavio Hrvatski savez informatičara, natjecanje se održalo online, a zemlja domaćin je Singapur. Na natjecanju je uz Hrvatsku sudjelovalo još 87 zemalja. Stručni voditelji naše reprezentacije su Ivan Paljak, Paula Vidas i Dominik Fistrić .a u organizaciji nastupa još sudjeluju Matej Ferenčević, Nikola Dmitrović i Alenka Dogan Capan. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.

– IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja, piše u opisu natjecanja na stranici Hrvatskog saveza informatičara.

Fizičari osvojili dva srebra

Osim informatičara, razlog za slavlje imaju i naši fizičari, koji su ovih dana sudjelovali na Europskoj fizičkoj olimpijadi. Grgur Premec (XV. gimnazija Zagreb) i Borna Perković (III. gimnazija Split) na tom su natjecanju osvojili su srebrne medalje, a Roko Šupe (XV. gimnazija Zagreb) posebnu pohvalu.

I ovo natjecanje održalo se online, a na njemu je sudjelovalo 46 timova, zadatke možete pronaći ovdje, a cjelovite rezultate na poveznici.

Copy link
Powered by Social Snap