Pretraga

Karte ‘rastu’ u ZET-ovim aparatima: Putnici pronašli novu metodu švercanja

A- A+

Švercera je po zagrebačkim tramvajima i autobusima još uvijek veliki broj i unatoč nedavnom snižavanju cijena pojedinačnih i dnevnih karata, mnogi su i dalje nezadovoljni. Stoga su domišljati putnici došli na još jednu ideju kako omogućiti putnicima bez karata da se i dalje besplatno voze ZET-ovim vozilima. Kupljenu i iskorištenu kartu koja još uvijek vrijedi ostave kod aparata pri izlasku iz tramvaja, tako da istu u slučaju kontorole mogu predočiti građani koji nemaju novca ili ne žele plaćati pokaz.

Foto: Facebook

Koliko god u ZET-u bili domišljati u nastojanju da smanje broj putnika koji se voze tramvajima i autobusima bez karata, još su domišljatiji sami šverceri i oni koji podržavaju svoje sugrađane koji nemaju dovoljno novca za pokaze ili karte. Prema mnogima je cijena ZET-ovih usluga previsoka, stoga se i dalje provlače bez karata te paze na svakoj stanici da im oku ne promakne kontrolor.

Izdvojeni članak

Kretanje ZET-ovih cijena: Evo koliko su karte i pokazi poskupjeli u zadnjih desetak godina

Nakon što su u kolovozu 2013. godinine ZET-ovci ukinuli mogućnost kupovine karata putem SMS poruka, šverceri su ostali bez brojnih načina provlačenja koje su koristili. Tako su utihnule grupe na društvenim mrežama na kojima su objavljivali kodove i kupljene SMS karte, a kontrolori su otkrili i premazivanje karata ljepilom te brisanje datuma u nastojanju da putnik istu iskoristi više puta.

No nedavno je ‘na snagu stupila’ nova vrsta šercanja. Putnici koji kupe pojedinačnu ili dnevnu kartu, te istu ponište, prilikom izlaska iz tramvaja ili autobusa još vrijedeću kartu ostavljaju na aparatima za poništenje.

U tom slučaju građani koji nemaju pokaze ili karte, tu ‘poklonjenu’ mogu predočiti kontroloru i izvući se s još jednom besplatnom vožnjom bez kazne.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap