Pretraga

Kazne za švercanje u ZET-u među najvišima izvan EU

A- A+

Porast cijena karata za javni prijevoz te uskrata besplatnog pokaza za studente i jedan dio srednjoškolaca za posljedicu imaju sve veći broj poznatih švercera. Dok je trenutna kazna ZET-a za vožnju bez karte ili pokaza od 200 do 250 kuna, zaposlenici su nedavno zatražili da se ona poveća na tisuću kuna. Mi smo stoga odlučili provjeriti o kolikom je iznosu riječ u susjednim, ali i drugim europskim zemljama.

ZET-ovci su nedavno iskazali svoje nezadovoljstvo dosadašnjim iznosom kazni za švercere koja iznosu 200 kuna na licu mjesta, a nakon osam dana ili po opomeni pred tužbu 250 kuna. Naime, zatražili su veće ovlasti, poput legitimiranja putnika, kao i povećanje kazne na tisuću kuna. Javnost se na taj prijedlog zgrozila, provjerili smo kolike kazne plaćaju šverceri u susjednim i nekim drugim europskim zemljama.

Izdvojeni članak

ZET-ovci traže kazne od 1000 kn za švercanje i pravo legitimiranja

U Sarajevu i Beogradu znatno niže kazne, ali i cijene pokaza

Ako se uvaži prijedlog o povećanju kazni Zagrepčanima bi se uskoro švercanje u javnom prijevozu stvarno moglo obiti o glavu, no u susjednim zemljama putnici bez karata prolaze dosta povoljnije.

Uhvati li kontrolor u Beogradu švercera, na licu mjesta će mu naplatiti 1 500 dinara (102 kune), no ako navedeni iznos ne plati nakon 15 dana cifra se povećava na 3 000 dinara (204 kune).

Što se tiče mjesečnih pokaza za gradske linije, istočni su susjedi također u povoljnijoj situaciji. Zaposleni ljudi kupuju mjesečnu kartu po cijeni od 3 216 dinara (220 kuna) dok srednjoškolci i studenti za pokaz moraju izdovojiti 1 100 dinara (75 kuna) mjesečno. Učenici osnovnih škola, pak, javni prijevoz koriste potpuno besplatno, a u Zagrebu plaćaju 90 kuna.

U Sarajevu se švercerima na licu mjesta naplaćuje kazna skoro ista kao u Beogradu, svega 26 konvertibilnih maraka (101 kuna). Što se tiče mjesečnih pokaza, studenti i srednjoškolci izdvajaju 16 (62 kune), a svi zaposleni 50 konvertibilnih maraka (194 kune).

Izdvojeni članak

Kad švercanje tramvajem postane umjetnost

ZET-ovci po visini kazni želi nadvisiti zemlje EU

Ako se zateknete u glavnom gradu Njemačke te koristite javni prijevoz bez pokaza ili karte, kontrolori će vas kazniti sa 40 eura (304 kune). Ipak se u posljednje vrijeme razmišlja o povećanju kazni na 60 eura (456 kuna).

Beč je od zemalja koje smo istražili najrigorozniji po visini kazni, no svejedno ne prelazi tisuću kuna koliko traže ZET-ovci. Ako vas na licu mjesta uhvate, kazna je 100 eura (760 kuna), no ako ju ne platite u roku od tri dana stiže vam opomena uz povećanje kazne na 150 eura (1 141 kuna). Budući da je ipak riječ o malo većem iznosu, zaposlenici izlaze u susret pa vam omoguće ili produženi rok plaćanja na mjesec dana ili plaćanje u dvije rate.

U slučaju da imate pokaz ili kartu gdje je navedeno vaše ime, ali ste ju zaboravili, u roku tri od dana ih možete predočiti te poništiti kaznu. No ako isto napravite izvan roka od tri dana, onda kazna i dalje vrijedi, ali plaćate 50 eura (380 kuna).

Copy link
Powered by Social Snap