Pretraga

Kip sveca ispred osnovne škole izazvao kontroverze zbog asocijacije na ne baš svetačku aktivnost

A- A+

Kip svetog Martina, postavljen ispred jedne katoličke škole u Adelaideu, izazvao je kontroverze među roditeljima učenika i u javnosti, a fotografija kipa ubrzo je postala viralna. Kip prikazuje sveca kako djetetu daje štrucu kruha, no samim pogledom na kip, on ima i drugo, vrlo sugestivno, vulgarno značenje. Kip je prekriven i kipar će ga morati izmijeniti, a ravnatelj škole se ispričao.

Katolička škola Blackfriars Priory School u Adelaideu  dospjela je u središte australskih, ali i svjetskih medija zbog kipa koji je postavljen ispred same škole. Kip prikazuje svetog Martina de Porresa, no zbog nespretne izvedbe vijetnamskog kipara, kip ima ne tako svetačke konotacije.

Nakon što je izazvao kontroverze među roditeljima učenika, kip je prekriven crnim platnom, a škola se roditeljima ispričala pojasnivši kako konačna, trodimenzionalna verzija kipa ne odgovara prvotnoj skici kipa koju je škola odobrila. Vijetnamski kipar dobio je zadatak izmijeniti kip zbog vrlo sugestivnog prikaza.

Inače, sveti Martin, dominikanac, beatificiran je 1837. godine, a kanonizirao ga je papa Ivan XXIII. 1962. godine. Zaštitnik je siromašnih i potlačenih, s kojima je neumorno radio u rodnom Peruu tijekom 16. stoljeća

Kip sveca ispred osnovne škole izazvao kontroverze zbog asocijacije na ne baš svetačku aktivnost
Share via
Copy link
Powered by Social Snap