Pretraga

Knjiga koja je navodno otkrila izdajicu Anne Frank povučena iz prodaje: ‘Ta teorija nije provjerena’

A- A+

Početkom ove godine knjiga kanadske autorice Rosemary Sullivan naziva ‘Izdaja Anne Frank’ najavljivana je kao knjiga u kojoj se otkrilo tko je osoba koja je izdala Annu i njenu obitelj nacistima. Autorica je u knjizi navela kako se radi o židovskom javnom bilježniku Arnoldu van deen Berghu kojega su nacisti ucijenili, no knjiga je sada u Nizozemskoj povučena iz prodaje jer ta teorija nije službeno provjerena niti potvrđena.

Foto: Unsplash

Nakon što je knjiga ‘Izdaja Anne Frank’ početkom ove godine najavljivana kao knjiga koje otkriva izdajicu nje i njene obitelji, sada je ona povučena iz prodaje u Nizozemskoj, javlja The Independent. Navode kako je odluka o povlačenju knjige kanadske autorice Rosemary Sullivan došla nakon što je njezina teorija o tome da je izdajica židovski javni bilježnik Arnold van den Bergh, kojega su nacisti ucijenili, neprovjerena.

– Ovom knjigom iskorištavate priču o Anne Frank, krivotvorite povijest i pridonosite velikoj nepravdi, izjavila je unuka optuženog Arnolda za The Independent.

Izdvojeni članak

Nakon 77 godina otkriveno tko je nacistima izdao Annu Frank? ‘Učinio je to da spasi vlastitu obitelj’

Da istraživanja koja je autorica koristila u knjizi nisu provjereni, potvrđuje izvješće stručnjaka iz Drugog svjetskog rata i židovskih povjesničara koji su pregledali podatke iz knjige, a s njima se složio i Europski židovski kongres, piše The Independent.

Nakon toga, nizozemska izdavačka kuća je povukla knjigu iz prodaje te uputila isprike svima koji su njenim sadržajem bili uvrijeđeni. Sada se još čeka da izdavačka kuća HarperCollins odluči hoće li povuči i sva izdanja na engleskom jeziku.

Knjiga koja je navodno otkrila izdajicu Anne Frank povučena iz prodaje: ‘Ta teorija nije provjerena’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap