Pretraga

Komentar: Andrej Plenković mora dati otkaz Blaženki Divjak ili Jasminki Buljan Culej (i još par ljudi)

A- A+

Nakon svih muljaža i koalicijskih preslagivanja, napokon je obrazovno politička situacija čista. Da ne ureknemo zemlju, pokucali smo na hrast. Andrej Plenković se nema više gdje sakriti, nema se više što demistificirati. Jasminka Buljan Culej je novinarima i javnosti lažno predstavila svoj akcijski plan na temelju kojeg je dobila povjerenje raditi reformu školstva. Na to nije upozorio sadašnji premijerov savjetnik za obrazovanje Ivan Milanović Litre koji je za projekt škole budućnosti izabrao voditeljicu s nepismenim akcijskim planom iz kojeg strše nedovršene rečenice. Ovo nije stilska figura, Jasminka Buljan Culej doslovno nije završavala rečenice u dokumentu koji je trebao dati tempo reformi. Doslovno ju je predložio, među ostalima, tadašnji zaposlenik MZO-a koji je unaprijeđen u premijerova savjetnika. Umjesto reforme dobili smo hrast, a pila je u rukama premijera koji sjedi na grani.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Ministrica Blaženka Divjak se trenutačno nalazi na službenom putu u Londonu, a Plenković bi joj do povratka u petak navečer trebao javiti je li i dalje ministrica. Predsjednik Vlade se malo previše zaigrao s loptom, zapravo s hrastovim plodom – žirom, kada je preuzeo vođenje Posebnog stručnog povjerenstva. Dodatni bumerang je bacio unaprjeđenjem već tada kompromitirane Jasminke Buljan Culej u to tijelo. Ne treba mistificirati savjetnika u tom procesu, to je Ivan Milanović Litre. Premijerov poseban čovjek za obrazovanje. Tadašnji zaposlenik MZO-a izabrao je nepismeni akcijski plan Jasminke Buljan Culej kao najbolji za vođenje reforme o kojoj cijela zemlja bruji i prosvjeduje već tri godine.

Nije problem što je Buljan Culej HRAST-ov žir, nego što je kompromitirana

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Triler obrazovne reforme: Objavljujemo dokument koji potvrđuje da je Jasminka Buljan Culej lagala javnosti

Reforma školstva, pa i cijela Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije čije se provođenje odugovlači cijeli Plenkovićev mandat je došla do konačnog stopa. U trenutku kada se raspisuje još jedan netransparentan natječaj za voditelja reforme školstva, u Posebnom stručnom povjerenstvu sjedi Jasminka Buljan Culej. Nije problem što je u pitanju Hrastova štićenica odnosno žir, nego što je riječ o osobi koja je unaprijeđena, umjesto da je dobila otkaz.

Voditelja reforme školstva ne može birati netko tko je predao nepismeni akcijski plan. Voditelja reforme školstva ne bi smjela birati osoba koja je u tom planu započela rečenicu ‘Slijedom navedenog’, a nakon toga ostavila prazninu kao da nam želi poručiti da od tih novih škola neće biti puno. Voditelja reforme školstva ne može birati osoba koja nikada nije demantirala analizu Ministarstva da zapravo nije ni imala dovoljno staža da ispuni uvjete natječaja. Voditelja reforme školstva ne može birati osoba koja je svojim akcijskim planom pokazala da reformu ne razumije. Voditelja reforme školstva ne može birati Buljan Culej, ne zato što ju štiti HRAST, nego zato što je argumentirano s dokazima kompromitirana.

Netko mora dobiti otkaz ili dati ostavku

Izdvojeni članak

Demistifikacija: Srednja.hr spriječila Akcijski manevar s kojim se pokušalo prevariti premijera i Hrvatski sabor

Premijer, sva sreća za javnost, preuzeo je na sebe ulogu predsjednika tog povjerenstva čudnog naziva (PSP), pa možda Posebno Stručno Promisli može li nastaviti sa savjetima Ivana Milanovića Litre, kompromitiranom Jasminkom Buljan Culej i prenapučenim resorom Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojem sjede nevidljivi državni tajnici i savjetnici koji imaju isti opis posla.

Premijer, sva sreća za njega, može se naljutiti na Blaženku Divjak što poštuje zakonske norme pa odgovara na upite građana i novinara, i dati joj otkaz zbog toga. Može joj reći da od ovog trenutka više nema povjerenje i da od reforme nema ništa bez kompromitirajućih političkih faktora, ali to sada mora reći, jer je on predsjednik Vlade, a u ovom slučaju još važnije, predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva.

Blaženka Divjak isto tako nema više izlaza. U slučaju da se ne maknu ključni opstruktori reforme, pa uključujući i njezini marginalizirani državni tajnici iz doba prethodnih ministara, mora podnijeti ostavku. Nema više vađenja kako je Jasminka Buljan Culej premijerov odabir, to više ne može proći. London calling ministrice, što ćete sada?

London calling to the faraway towns
Now war is declared and battle come down
London calling to the underworld
Come outta’ the cupboard, ya’ boys and girls
London calling, now don’t look to us
Phony Beatlemania has bitten the dust

Share via
Copy link
Powered by Social Snap