Pretraga

[Komentar] Balkanizacija ili kako je Obama jednom rječju označio dominaciju “dobrog” Zapada

A- A+

Balkanizacija zapadnog društva ne smije se dogoditi, izjavljuje bivši američki predsjednik Barack Obama u intervjuu koji je za BBC s njim vodio princ Harry. Govoreći o društvenim mrežama, Obama je htio reći da one ne bi smjele voditi podjelama, ali iskoristivši pojam balkanizacija on je ustvari učinio nešto drugo. Pojmovi “balkanizacija” i “podjela” izazivaju sasvim različite sadržaje u mislima slušatelja ili čitatelja poruke. Balkanizacijom je implicirano nešto negativno i loše naspram dobrog Zapada, a Obama je izborom riječi dodatno pojačao neke predrasude umjesto da ih smanjuje.

pixabay.com

Nakon što je objavljen intervju u kojem je s Obamom razgovarao princ Harry, prenijeli su ga svi svjetski, ali i domaći mediji. Gotovo svi domaći mediji u naslovu su istaknuli istu Obaminu izjavu – izjavu u kojoj se spominje opasnost od balkanizacije zapadnog društva.

Izjava

“Jedna od opasnosti interneta jest da se na njemu ljudi, suočeni s posve različitim viđenjima stvarnosti, vezuju samo za one informacije koje osnažuju njihove trenutačne stavove i naklonosti. Pitanje je kako možemo iskoristiti tehnologiju tako da omogući višeglasje i različitost stavova, a da ne dovede do balkanizacije društva”

Ali kakva je to ustvari opasnost? Očito, opasnost od podjela do koje može dovesti internet nudeći iskrivljenu sliku svijeta. Međutim, ta podjela nije obična. To je balkanizacija. Balkanizacija zapadnog društva, zamislite. Društva bez mane, savršenog društva, u potpunosti civiliziranog. U suprotnosti s time stoji Balkan, dio Europe koji je gotovo neeuropski. Pojam koji u sebi nosi negativnost, opasnost, ratobornost, barbarstvo, podjelu i mračnu tajnovitost. Baš tako Balkan zamišljaju takozvani Zapadnjaci.

O pojmu balkanizacije tako je pisala i Maria Todorova. U svojoj knjizi Imaginarni Balkan je objasnila kako pojam balkanizacije koji se počeo koristi kao riječ koja označava odvajanje teritorija ili država koje često međusobno ne surađuju ili su neprijateljski nastrojene jedne prema drugoj, ustvari u sebi nosi brojne predrasude prema Balkanu i Balkancima.

Balkan je i Hrvatima odbojan pa bježe glavom bez obzira od ovog geopolitičkog termina, izjašnjavajući se kao ne Balkanci. Kao pravi Europljani. Dokaz je to tome koliko je pojam Balkana i balkanizacije ušao u sve pore ljudskog života pa se od njega bježi, njega se srami.

Budući da je sebe najlakše prikazati u suprotnosti s lošim “drugim”, tu taktiku koristio je i koristi Zapad održavajući svoju moć. Zapad naspram Istoka, a onda jednako tako i naspram Balkana. Balkan kao onaj “drugi”, lošiji i manje vrjedniji. Opasan i neciviliziran. Koji nije ono što Europa je. Postojeća hijerarhija tako se najlakše održava, a kada i sami stanovnici Balkana za sebe smatraju da su “ispod” Zapada, tad je stvar riješena i Zapad će se poštovati.

I Barack Obama svojim diksursom nalaže “mi” Zapad iznad “vas” Balkana. U samo jednoj riječi koju je iskoristio. Za razliku od Balkana koji najviše podjseća na ratove, Zapad i SAD ovako se prikazuju kao dobročinitelji, donosioci mira i demokracije. Isti onaj SAD koji je vodio neke od najgorih ratova druge polovice 20. stoljeća i koji vodi borbe i dan danas. Južna Amerika, Vijetnam, Bliski istok, igra s nuklearnim naoružanjem, diskriminacija unutar samog SAD-a… sve se to civiliziranom SAD-u zaboravlja.

Dakle kad Obama odluči iskorisititi riječ  balkanizacija, on želi reći da je takva podjela opasna, da je negativna, da je balkanska. A Balkan je sve što Zapad ne želi biti. Ne smije se “zapadnom društvu” dogoditi “balkanizacija” – Zapad ne smije postati Balkan iako je razlike u karakterima ljudi, a i vođa ovih država, teško naći.

I tako umjesto da smanjuje predrasude prema bilo kakvim “drugima”, bivši predsjednik SAD-a samo ih pojačava koristeći se odabranim riječima. Obama bi se mogao sjetiti da je i on zbog svoje boje kože za neke također “drugi, manje vrjedniji”.  To bi mu trebao biti dodatan poticaj da prema bilo kakvim “drugima” smanjuje predrasude, no on ih umjesto toga, samo povećava.

[Komentar] Balkanizacija ili kako je Obama jednom rječju označio dominaciju “dobrog” Zapada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap