Pretraga

Komentar: MZOS ne kontrolira ‘pljačkanje’ roditelja

A- A+

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je zaduženo za sve aspekte obrazovanja, ali ne raspolaže podacima vezanima uz naplatu participacija. Dok srednjoškolci svake godine uplaćuju određene iznose prilikom upisa u više godine, MZOS o tome nema nikakvih informacija.

Već smo pisali o tome kako Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Pravilnik o upisu učenika u prvi razred srednje škole ostavljaju prostor za manipulaciju roditelja i učenika od strane obrazovnih ustanova koje su pribavile suglasnost svojih osnivača.

www.professor-balthazar.com

Izdvojeni članak

Zbog lošeg zakona škole uzimaju učenicima tisuće kuna godišnje

Uzevši u obzir kako veliki broj srednjih škola u Hrvatskoj naplaćuje participacije prilikom upisa u svaku školsku godinu, odlučili smo saznati od MZOS-a o kojem se iznosu točno radi. Zanimalo nas je koja škola zahtjeva najvišu uplatu i koliko točno škola uopće naplaćuje participacije.

MZOS o tome ne vodi računa

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne raspolaže podacima o tome koliko škola u državi naplaćuje participaciju. Podatke o tome morale bi imati jedinice lokalne uprave i samouprave koje prema Odluci o upisu u prvi razred srednje škole daju školama suglasnost na istu, odgovorili su nam iz MZOS-a.

Brojne škole premašuju Vladin minimalni financijski standard pa zato od roditelja traže novac. Te škole godišnje uzimaju nekoliko milijuna kuna, a ih nitko ne nadzire.

Izdvojeni članak

Srednje škole zbog manjka sredstava krše Ustav

Škole same odlučuju koliko će novca uzimati

U Hrvatskoj ne postoji nikakav mehanizam kontrole nad sustavom naplate participacija koji vrši velik broj škola. Škole roditelje koriste kao bankomate i često pod sumnjivim okolnostima i bez izdavanja uplatnica, uz dozvolu jedinica lokalne samouprave, potražuju sulude cifre. Na isti takav način novac škole i troše ta poprilična financijska sredstva, pa sve skupa prolazi ispod radara.

Sustav koji funkcionira kroz rupu u zakonu za sada nitko iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nije odlučio staviti pod nadzor, jer je i njima vjerojatno odgovara da se lova namakne iz džepova roditelja, a ne iz praznih županijskih blagajni.