Pretraga

Komentar: Najbitniji dokument za budućnost hrvatskog obrazovanja predstavljen bez ministra Mornara

A- A+

Puno buke diglo se jučer u hrvatskom Saboru oko Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, ali kako to nerijetko biva ne zbog samih točaka predloženog dokumenta, nego zbog popratnog folklora. Zastupnici oporbenog HDZ-a čak su tražili skidanje rasprave s dnevnog reda, budući da se na njenom predstavljanju nije pojavio ministar Vedran Mornar, nego je poslan zamjenik Roko Andričević. Osim što je očito Vlada pokazala koliko im je Strategija uistinu bitna nisu se istaknuli ni saborski zastupnici. Naime od njih 151, samo ih se 40 pojavilo jučer na raspravi.

Foto. MZOS

‘Hrvatska prepoznaje obrazovanje i znanost kao svoje razvojne prioritete
koji joj jedini mogu donijeti dugoročnu društvenu stabilnost, ekonomski napredak i osiguranje kulturnog identitet’, prva je rečenica u sažetku prijedloga Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije oko koje je jučer u Sabornici nastao pravi skandal. Naime, nezadovoljni okolnošću da je na predstavljanje došao zamjenik ministra Mornara Roko Andričević, a ne sam ministar kako je prethodno najavljeno, zastupnici oporbenog HDZ-a tražili su povlačenje rasprave s dnevnog reda.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar izrazio žaljenje zbog tiskanja novih udžbenika koji nisu potrebni

Drugi put možda pošalju portira

Sljedeći puta će možda poslati portira, naglasio je zastupnik najjače oporbene stranke Željko Reiner. I zbilja, je li dokument kojim se planira dugoročni razvoj triju vitalnih grana kao što su obrazovanje, znanost i tehnologija, zaslužio predstavljanje od strane pomoćnika ministra (bez obzira na njegove kompetencije) te 40 zastupnika u Sabornici, od njih 151?!

Ministar Mornar je rekao da je prošli tjedan bila sjednica saborskog odbora na kojem su predloženi određeni amandmani te da je zamjenik ‘u to bolje upućen’.

Naravno da nitko ne misli da ministar mora biti najbolje upućen u sve detalje triju tako glomaznih grana kao što su obrazovanje, znanost i tehnologija, uostalom zato porezni obveznici i plaćaju tolike pomoćnike, savjetnike, zamjenike.

Međutim, ako Vlada već obrazovanje i znanost prepoznaje kao svoj razvojni prioritet na duge staze, onda je svakako čelni čovjek resora, morao stajati na čelu tima koji predstavlja Strategiju.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar obećao sredstva za opstanak studija plesa

Duhovi prošlosti nisu mogli zaobići ni raspravu o Strategiji obrazovanja

Rasprava o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, kao jedan dugoročan dokument, svakako zavrjeđuje dosta pozornosti. No ta pozornost u Saboru se jučer nije postigla konstruktivnim kritikama i prijedlozima nego popratnim folklorom.

Uz loptanje oko toga tko je trebao doći predstaviti Strategiju, raspravu nisu zaobišli niti partizani i ustaše.

Tako je na kraju potpuno banalizirana rasprava o prijedlogu nacrta koji ima više od 180 stranica, na kojem je volontiralo 122 stručnjaka i koji bi trebao biti temelj ‘društvenoj stabilnosti, ekonomskom napretku i osiguranju kulturnog identiteta’ ove zemlje.

Da su obrazovanje i znanost tek u ideji prioritetne grane na kraju krajeva svjedoči i podatak, koji je u popodnevnom dijelu rasprave, u kojem je sudjelovao, iznio ministar Mornar, a to je da samo 3,6 posto BDP-a, odlazi za ovaj resor.

Je li predložena Strategija, samo skup ‘lijepih želja’, kako to oporba navodi ili je uz planirane zahvate, ukalkulirana i financijska potpora, još će se raspravljati. Nadajmo se sljedeći put bez kostura prošlosti i popratnih igrokaza u Sabornici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap