Pretraga

Konačan dokaz: Rektorski zbor nije pružio jednoglasnu podršku Dijani Vican

A- A+

Kada je krajem svibnja najavljen prosvjed zbog manjkavosti u provedbi kurikularne reforme, organizatori su od predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije, Dijane Vican, zatražili ostavku. Samo dan prije prosvjeda Rektorski zbor u kojemu je Vican članica, održao je svoju sjednicu, na kojoj su rektori navodno dali jednoglasnu podršku svojoj kolegici Dijani Vican i njenom Povjerenstvu. Barem je tako medijima višekratno tvrdio predsjednik Rektorskog zbora, Šimun Anđelinović. Međutim, da podrška uopće nije bila jednoglasna potvrđuje zapisnik sa sjednice Zbora, u kojemu stoji kako je jedna članica, rektorica Snježana Prijić-Samardžija, bila suzdržana prilikom glasovanja.

Diijana Vican|foto:srednja.hr i unizd.hr

Nakon proglašenja Jasminke Buljan Culej voditeljicom Ekspertne radne skupine za provedbu obrazovne reforme, ta je reforma ponovno ušla u fokus javnosti. Krajem svibnja najavljen je prosvjed zbog aljkavosti u provedbi reforme, koja se od prosvjeda 2016. nije pomaknula s mrtve točke.

Izdvojeni članak

Blamaža Barišića i Vican: Prekršena procedura u izboru člana nove Ekspertne radne skupine

Anđelinović u više navrata tvrdio da je podrška Zbora bila jednoglasna 

Pobunilo se tako gotovo 20 tisuća građana, tražeći, između ostaloga, ostavku predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije, Dijane Vican. Vican su organizatori prosvjeda prozvali za ‘netransparentnost procesa izbora voditelja i članova Ekspertne radne skupine’, kao i zbog činjenice da je u čak dva navrata priznala da nije čitala dokumente ključne za proces reforme – dokumente Jokićevog ERS-a i dospjele prijave za članove ekspertne radne skupine. 

Usred prozivki Dijane Vican, inače i rektorice Sveučilišta u Zadru, u javnost je izašlo priopćenje Rektorskog zbora, koje je potpisao predsjednik Zbora Šimun Anđelinović. U priopćenju stoji kako su svi članovi Rektorskog zbora jednoglasno poduprli Dijanu Vican i njeno Povjerenstvo za provedbu Strategije. 

N1 je doznao kako to nije bio slučaj, a dan nakon prosvjeda zbog kurikularne reforme, 2. lipnja, Anđelinović je ponovio kako je odluka o potpori Dijani Vican na sjednici bila jednoglasna. 

– Postoji zapisnik i to je to, kazao je za N1 Anđelinović.

Izdvojeni članak

Riječka rektorica za Srednja.hr: Na sjednici Rektorskog zbora nije bilo glasovanja o potpori Povjerenstvu Dijane Vican

Jedna članica rektorskog zbora bila je suzdržana 

Par dana nakon te izjave, porazgovarali smo s članicom Rektorskog zbora, riječkom rektoricom Snježanom Pijić-Samardžija, koja je bila prisutna na sjednici 30. svibnja, na kojoj je navodno izglasana jednoglasna podrška Dijani Vican. Ona nam je kazala kako u ‘dnevnom redu sjednice nije bilo točke vezane uz rad Povjerenstva, već je rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican pod točkom razno informirala Rektorski zbor RH i iznijela svoj stav vezan uz najnovija događanja vezana uz imenovanje voditeljice i članova ERS, medijsko praćenje te najavljeni prosvjed’. 

– Nije bilo niti materijala temeljem kojih bismo mogli voditi raspravu o provedenom postupku izboru članova ERS-a, niti je bilo glasovanja o određenim prijedlozima vezanim uz potporu Povjerenstvu, niti o medijskom praćenju. Najavljeno je da ćemo naknadno dobiti zaključak kako bi se mogli usuglasiti. Zaključak Rektorskog zbora RH sam primila 2.6.2017. u 10:51 kao obavijest jer nije bio upućen rektorima već je bio naslovljen na novinarku N1. Nakon toga sam poslala sam poruku predsjedniku Rektorskog zbora RH prof. dr. sc. Šimunu Anđelinoviću, ali i rektorici prof. dr. sc. Dijani Vican kao obavijest, u kojem iznosim svoj stav da glasovanja o navedenom sadržaju zaključka nije bilo, pojasnila nam je cijelu situaciju riječka rektorica. 

Udruga za razvoj visokoga školstva ‘Universitas’, ponukana izjavom kako se radilo o jednoglasnoj podršci, 9. lipnja 2017. godine uputila je Rektorskom zboru RH zahtjev za pristup informacijama iz Zapisnika sa sjednice Rektorskog zbora održane 30. svibnja 2017. godine na Sveučilištu u Osijeku. Odgovoreno im je ovako: 

– Slijedom provedene rasprave, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović predlaže, a Rektorski zbor s jednim suzdržanim glasom prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija donosi sljedeći ZAKLJUČAK I. Rektorski zbor RH daje jednoglasnu podršku radu Posebnoga stručnoga povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te integritetu njegove predsjednice prof. dr. sc. Dijane Vican, rektorice Sveučilišta u Zadru i članice Rektorskog zbora Republike Hrvatske, stoji u pisanom odgovoru Rektorskog zbora. 

Sam zaključak, tvrde iz Udruge Universitas, potpuno je kontradiktoran glasanju koje je uslijedilo nakon rasprave. 

– Udruga ‘Universitas’ želi uputiti javnost na kontradiktornost ovakvoga zaključka i rezultata glasanja. Citirani izvadak iz zapisnika upućuje da podrška Rektorskog zbora radu Posebnoga stručnoga povjerenstva za provedbu Strategije nije bila jednoglasna, već podrška s većinom glasova članova Rektorskog zbora.

Universitas_Izjava_Rektorski zbor by srednja.hr on Scribd

https://www.scribd.com/embeds/352881416/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-g24fencC8RPFO4vhQKln&show_recommendations=true

Share via
Copy link
Powered by Social Snap