Pretraga

Konačno riješen misterij uzroka smrti ruskih studenata

A- A+

Grupa od devet studenata, iz bivšeg SSSR-a, prije točno 55 godina
krenula je kroz sibirsku zimu u osvajanje vrha ‘Mrtve planine’. Pronađeni su smrznuti u snijegu, a misterij oko načina njihove pogibije ostao je neriješen sve do danas.

Po vodstvom, tada 23-godišnjeg, Igora Dyatlova grupa koju je činilo još osam studenata iz bivšeg SSSR-a, prije točno 55 godina, krenula je u osvajanje planine Kholat Syakhl (Mrtva planina) na području sjevernog Urala.

Nakon što se nisu vratili u dogovorenom periodu pokrenuta je potraga, a beživotna tijela smrznutih studenata pronađena su kod planinskog tjesnaca koji je kasnije i dobio ime po Igoru Dyatlovu.

Izdvojeni članak

Mladi hrvatski znanstvenik riješio misterij star više od 2300 godina

Misteriozna smrt

Iako su uvjeti bili surovi, a put dug, nitko nije očekivao da će ova avantura sedmoricu studenata i dvije studentice koštati života budući da je grupa već izvela desetak sličnih podviga.

Jedan od studenta Jury Judin odustao je od ekspedicije nekoliko dana prije nesreće zbog bolesti. Dyatlov ga je upozorio da će im trebati više nego inače da stignu do cilja, pa se nitko nije zabrinjavao što se nisu vratili u
očekivano vrijeme.

Pronađeni izvan šatora bez adekvatne obuće

Dva tjedna kasnije organizirana je spasilačka misija, a tim je pronašao rastrgan i napušten šator, zajedno sa odjećom i obućom bez koje studenti inače ne bi mogli preživjeti budući da su vani bila 24 stupnja ispod ništice. Potom su našli i tijela šestorice studenata prekrivena snijegom, udaljena više
od kilometra od šatora.

Trebalo im je dva mjeseca da pronađu još troje studenata, na dnu dubokog tjesnaca.

Za nesretni događaj nitko nije okrivljen, a inspektor Lev Ivanov zaključio je kako je uzrok smrti devetero studenata ‘nepoznata sila protiv koje se nisu mogli boriti’. Pojavila su se, međutim, i nagađanja kako tamošnja vlada nešto skriva, te da su studenti sigurno naletjeli na nešto što nisu smjeli vidjeti. Istraživanje je pokazalo da su njihova tijela bila izložena radijaciji, pa su
neki zaključili da je u nesreća vezana i uz nuklearnu tehnologiju.

No prema petogodišnjem istraživanju Amerikanca Donnieja Eichara, sovjetski istražitelj imao je pravo. Naime, rijedak fenomen pod nazivom Karmanova vrtložna ulica mogao bi biti uzrok njihove smrti

Izdvojeni članak

Razbijen misterij: Otkriveno zašto se prsti smežuraju u vodi!

Uspaničio ih zvuk oluje

Aichar tvrdi da je ‘savršena oluja’ koja proizvodi zastrašujuće zvukove zahvatila kampere po noći, a oni su se u panici spakirali, no nisu joj uspjeli izmaknuti.

– To se dogodilo u trenu, nisu znali što ih je zadesilo. Više malih tornada prohujalo je uz njihov šator, dovoljno blizu da ga ne odnese, a da čuju groznu buku. Planinari su čuli infrazvuk koji izaziva osjećaj straha, panike i nadnaravne jeze. To je najstrašnija stvar koju možete doživjeti, posebice kad se usred ničega, rekao je Eichar koji vjeruje da je to jedino logično objašnjenje nesreće.

Copy link
Powered by Social Snap