Pretraga

Kontracepcijske pilule: Debljaju ili je riječ o mitu?

A- A+

Mnoge djevojke i žene zaziru od kontracepcijskih pilula jer vjeruju da će zbog konzumacije istih dobiti na kilaži, suočiti se s problemom povećane dlakavosti i slično. Baš kao što je svaki lijek ili tableta korisna s jedne strane, ali ima i negativne nuspojave, tako je i s kontracepcijskim pilulama. Doznajte napokon radi li se o istini ili mitu da pilule za sprječavanje trudnoće debljaju.

Djevojke i žene diljem svijeta vjeruju u tvrdnju da kontracepcijske tablete debljaju. No to nije pravilo, nego iznimka. Drugim riječima radi se o raširenom mitu zbog kojeg mnogobrojne pripadnice nježnijeg spola zaziru od uzimanja pilula za sprječavanje trudnoće.

Izdvojeni članak

Evo koliki je stupanj učinkovitosti različitih vrsta kontracepcije

Radi se o rijetkim iznimkama, a ne pravilu

– Oralna hormonska kontracepcija najrasprostranjeniji je oblik kontracepcije, s trenutačno više desetaka vrsta tableta koje sadržavaju različitu količinu i sastav hormona. Naravno, većina lijekova ima svoje moguće nuspojave, a oralni kontraceptivi najčešće prouzročuju prolazne nuspojave poput nepravilnih krvarenja, osjetljivosti grudi, mučnine i glavobolje, piše liječnica Petra Podobnik Brlečić za Večernji list.

Dodala je kako je moguć dobitak na težini, no potonje je vrlo rijetka reakcija na konzumaciju ovakvih tableta. Prvenstveno se radi o skupljanju viška tekućine u organizmu, ali ipak je svako djelovanje individualno te ovisi o toleranciji pacijentice. Kako spomenuta ginekologinja tvrdi, najčešće su nuspojave prisutne na samom početku konzumacije, a već nakon tri mjeseca iste slabe te s vremenom nestaju.

Izdvojeni članak

Deset najčešćih zabluda o kontracepcijskim pilulama

Propisivanju oralne kontracepcije treba pristupiti individualno

– Sve studije rađene na većem broju ispitanica nisu dokazale da je dobitak na težini povezan isključivo s korištenjem hormonske kontracepcije. Jedno od mogućih objašnjenja jest i da većina mladih žena prvi put počinje koristiti kontracepciju na prijelazu iz adolescencije, u ranim dvadesetim godinama, kad je ionako fiziološki prisutna promjena strukture tkiva te normalan blaži porast tjelesne težine, piše ginekologinja Pobodnik Brlečić.

Za kraj je navela da svakom propisivanju oralne kontracepcije treba pristupiti individualno jer se na tržištu nalazi veliki broj preparata koji služe za sprječavanje trudnoće.

Kontracepcijske pilule: Debljaju ili je riječ o mitu?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap