Pretraga

Kostarika sasvim slučajno ozakonila istospolne brakove

A- A+

Ako ste se pitali na koji način se donose zakoni, evo vam odgovora – ponekad i sasvim slučajno. Naime, Kostarika se samo na kratko pridružila državama koje su ozakonile istospolne brakove, a sve zbog toga što su zakonodavci prihvatili prijedlog zakona ne pročitavši ga do kraja.

Prilikom čitanja i usvajanja prijedloga zakona, odgovorne osobe bi trebale biti maksimalno koncentrirane. U prvom redu to označava pomno iščitavanje prijedloga zakona ili njihovih izmjena prije nego što se isti usvoje. Da su se ovom logikom vodili zakonodavci iz Kostarike, ime njihove države se ne bi provlačilo kroz svjetske medije. Naime, spomenuta država iz Srednje Amerike na kratko se našla među nekolicinom zemalja koje su legalizirale sklapanje gej brakova, prenosi La Nacion.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci podržavaju legalizaciju istospolnih brakova

Zbog nepažnje ozakonili gej brakove

Tamošnji zakonodavci su prihvatili prijedlog zakona bez da su pročitali cijeli sadržaj. Tek nakon usvajanja shvatili su kako se dio prijedloga odnosi na istospolne brakove i da su zbog svoje nepažnje sklapanje istih nenamjerno ozakonili. Konzervativci su odmah reagirali i zatražili od predsjednice Laure Chinchille da uloži veto.

Jose Maria Villalta jedan je od autora spornog prijedloga te je u zakon koji se ticao sklapanja građanskih brakova ubacio i dio o ‘zabrani diskriminacije‘. Konzervativni političari su jednoglasno osudili spomenuti pokušaj legalizacije gaj brakova, no Villalta tvrdi da su za vrijeme prve rasprave jasno dali do znanja da će se zakon odnositi i na istospolne parove te da nitko od prisutnih nije uložio žalbu.

Povod za pokretanje javne rasprave

Zakon bi mogao proći, to jest gej brakovi će u Kostarici ostati legalizirani jedino u slučaju da predsjednica ne uloži veto. Ako do spomenutog ne dođe, liberali će imati povod za pokretanje rasprave o pravima istospolnih parova u državi koju većinom čine stanovnici protivnici homoseksualnih brakova. – Ovo je veliki korak za gej prava u našoj zemlji, izjavio je za tamošnje medije borac za prava homoseksualaca Marco Castillo.

Kostarika sasvim slučajno ozakonila istospolne brakove
Share via
Copy link
Powered by Social Snap